Joden te over vandaag in Kazimierz, waar vroeger, voor de komst van de nazi's, alle Joden woonden. Een Amerikaanse Jodenschool, enkel meisjes, maakt deze dagen duidelijk een rootsreis door Polen.

Rommelmarkt vandaag, op een of ander plein, vol stalletjes die Joodse en vooral fake-Joodse curiosa verkopen. En daar stonden ze allemaal samengedromd bij een tafel. De verkoper zag duidelijk al een recordomzet voor zich. Hij verkocht onder andere zo'n band die de Joden moesten dragen, met een Davidster op. Hij zag er wel vuil en verfomfaaid uit, maar of dat ligt aan het feit dat dat ding inderdaad de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd of aan slimmigheid van de commercant die met het vodje stof eens goed over zijn vuile ramen heeft gewreven, dat weet ik niet.

Een donkere schaduw trok over het gezicht van de man achter de tafel, toen de begeleider verkondigde dat ze toch niets konden kopen, 't is immers sabbat vandaag, en dan mogen de Joden geen geld op zak hebben. Meer nog, ze mogen ook niets dragen, want toen een van de Joodse meisjes de armband oppakte, riep de meester verschrikt Don't move your feet!

Maar ze gingen morgen terugkomen.