18/03: Rimpelloos

Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Ik heb vandaag een pot dagcrème gekocht voor de choquerende prijs van bijna 20 euro, maar niet getreurd, ik moet dat ten eerste niet zelf betalen aangezien ik geen inkomen heb, en ten tweede is de vorige pot een jaar meegegaan, komen we dus aan iets van een vijf cent per dag op mijn gezicht, en 't is nog zo'n schatje. Mijn gezicht, that is.

Het is niet zomaar dagcrème, er zit daar namelijk UV 8 bescherming tegen de zon in, want, zo zei ik, de zomer komt eraan, en het deed deugd dat te zeggen in een glazen apotheek met alleen maart buiten (ik hoop dat het waterproof UV 8 is, for the time being). Er zitten echter ook, en daar kwam de echte schok, anti-ageing elementen in en wie goed gevolgd heeft weet dat ik echt nog maar 21 ben. En mij nu al anti-verouderingscrème laten aanpraten.

Het is natuurlijk zoals ze zeggen, vroeg begonnen is half gewonnen. Dat betekent dan weer dat ik, als ik trouw blijf aan Louis Widmer, de rest van mijn leven er 21 blijf uitzien, en dat zijn dingen die vijf cent per dag waard zijn. Vraag dat maar aan eender welke vrouw van 71, ze zullen allemaal willen dat er vijftig jaar geleden ook al vriendelijke aptohekers bestonden en dagcrèmes met UV 8 en anti-ageing. Maar ha! Te vroeg geboren. De oorlog meegemaakt. Lijfstraffen gekregen. Bijna gestorven aan de mazelen. Corned beef gegeten en vodden gebruikt omdat maandverband nog moest worden uitgevonden (*huivering*).

1986 is een goed geboortejaar. Edoch, ik had graag een paar Joden verstopt op mijn zolder om dan the Righteous Among The Nations gekregen te hebben. Je kan niet alles willen.

07/01: Vreemd

Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Mijn voet slaapt. Ik kan mijn tenen niet bewegen. Ik maak de beweging in mijn hersenen, ik kijk naar mijn tenen, ze blijven stil. Vreemd.
Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Nog niets geschreven in 2008, straks ben ik al mijn nieuwverworven lezers meteen weer kwijt. Edoch, op 2 januari kom ik enkel op een lijstje van dingen die ik kan/moet/niet wil/zal doen in 2008, en daar zie ik niets kwalitatiefs in.

Ik hoop dat iedereen al gelukkig wás en dat de overgang naar 2008 afgezien van champagne en overhapjes ongemerkt is gegaan, op dat gebied, en dat mijn wensen dan ook overbodig zijn.
Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Alweer een jaar voorbij, morgen. Het overzicht van het showbizjaar, voorwaar, morgen in een uurtje, ongetwijfeld op elke zender van uw keuze. Terwijl alles toch zomaar doorgaat. Er is nog altijd geen echte regering. Er gaan nog altijd kindjes dood. Er is nog nooit iemand genezen omdat het nieuwjaar was. 't Blijft koud, maar niet koud genoeg. Tussen 2007 en 2008 zit niet eens een korte pauze waarin we allemaal samen niet kunnen bestaan, om daarna weer te weten waar het allemaal om draait. Niet eens een minuutje. Niets.

En tóch vieren, tóch meer verwachten van het nieuwe jaar dan van dit jaar. Alsof over een kwartier alles plots zou kloppen in de wereld. Zo opgedrongen allemaal.

En mij tóch amuseren morgen. Tóch.
Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Exact 21 jaar geleden deed ik het licht uit in mijn moeder. 't Was niet de bedoeling dat ik ooit geboren zou worden, maar dat heb ik goedgemaakt door keurig uitgerekend te verschijnen en de mooiste baby ooit te zijn. 't Is trouwens een extreme vorm van koppigheid om tóch te bestaan.

Verjaren is eigenlijk iets voor kinderen en waarschijnlijk blijft het daarom net leuk.
Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Zoals ze goedenavond zegt
zo wordt het nieuws, hoezeer ook slecht,
vaak beter omdat zij het brengt.
Ze toont niet wat ze ervan denkt

- zoals in haar beroep ook hoort,
en gaat het 's avonds om een moord,
als zij om zeven presenteert,
dan raakt de ergste ramp verteerd.

Het nieuwe anker is dan wel
heel mooi en blond, het blijft een del
op Sigrids stoel gezeten,
en hoe ze ook mag heten,

ze kan er niet aan tippen.
De beweging van haar lippen
is chaotisch en lijkt onbekwaam,
moest die nieuwe del naast Sigrid staan.

Een groot verlies na Bavo Claes,
maar haar gevoelig vel, helaas,
valt niet te maquilleren,
ze stopt met presenteren.

Zo is er in het heden
nog maar een enkele goede reden
waarom ik nog bij één blijf hangen:
er is nog altijd Martine Tanghe.

Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Soms ben ik ook gewoon heel vrolijk. Dan krijg ik vaak de slappe lach, zwelt er iets op in mijn meest binnenste en ben ik zo mogelijk nog actiever.

Vandaag moet ik studeren, maar vrolijkheid is het soort afleiding dat ik graag toesta.

30/03: Pseudo-idylle

Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Voor de goede voorsteller.

Het schemert al, en het is zacht. Typisch weer voor eind maart. Drukkend bijna, maar eigenlijk nog te fris om over warm te kunnen spreken. Zonder jas buiten moet je al gauw je armen kruisen om niet te bibberen. Toch maar zonder jas.

Eens aan de rivier ruikt het naar nat gras, en naar vocht, zoals het ruikt als de klinkers worden geschrobd na een hete zomerdag.

Zitten op gras was was ik bijna vergeten. Krakau is meer een grootstad dan Leuven en het stuk aan de rivier is dan ook een trekpleister voor mensen die ertussenuit willen. Een zachte vrijdagavond eind maart is ideaal. Er zitten veel mensen, aan betonnen tafeltjes te schaken of gewoon te pintelieren. Ze zijn allemaal al vergeten dat het ook nog winter is geweest. Er passeren veel wandelaars met hondjes en honden en nu en dan roetsjt een fietser voorbij of iemand op skeelers.

De Vistula zelf is al een inkzwarte lijn geworden waarin verkeerslichten en lichtreclames weerspiegeld worden. Kleurrijke strepen die worden doorbroken door eenden die kwaken zoals eenden dat horen te doen, in Polen gaat dat net zo. Er zijn twee bruggen, en als er een tram overrijdt worden de wagons vervormd afgebeeld in het water. Het gras is nog koud, ik moet mijn benen optrekken onder mij om niet kou te hebben.

En de zon gaat verder onder, achter de wolken.

10/03: Jacques PTT

Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Zegt de Fransman na de les:

-I zid not unnersand anyzink of zis lesson
Categorie: Jochei!
Door: Maartje

Zijn we daar weer met een Pools wrak, maar niet zomaar een Pools wrak, oh nee, de Trabant der Trabanten, waarop zo lang gewacht.

Ik denk dat ie op weekend is geweest, op de ruit hangt overigens een sticker op de ruit van een Trabi-Expo in 2004, als ik het goed heb. 't Is dus van nature een showbeest, onze Trabant.

Verder moest ik vandaag aan een Poolse dame mijn naam geven, en dat levert meestal problemen op. Deze keer kwam er echter een lyrische uitspatting van, een lofzang op de naam Maartje, zo mooi, en maar blijven zeggen, verschillende toonhoogtes, verschillende melodieën, Maartje, Maaahaartje, Maahaaahaartje, en zo ging dat maar door.

Ze had wel door dat het van Marta kwam. Hoewel Marta, in mijn geval, natuurlijk van Maartje komt.