Ik heb tegenwoordig al een vaste bagelverkoper. Overal in het stadscentrum staan van die bakfietsen, zonder fiets, bakken dus eigenlijk, vol bagels, met zout op, maanzaad of sesamzaad. En bagel kost je n zloty, en je hebt er gemakkelijk mee gegeten, en 't is nog lekker ook, het kruim is zachter dan dat van onze pistolets en tegelijk minder luchtig.

Op die van mijn bagelverkoper, die zijn plekje op het midden van de grote markt heeft, zit ook een beetje paprikapoeder. Lekker. Ik bestel altijd n met sesamzaad, en dan wijs ik ook nog naar een exemplaar dat er goed uitziet. Gisteren begon ik ineens te twijfelen tussen sesamzaad en maanzaad, 't is te zeggen, ik wist niet meer, welk zaad hoe heette.

Dus vroeg ik: is dat wel sesamzaad? En: zeg je dat zo in het Pools, want ook daar was ik over gaan twijfelen. Hij moest lachen, de meneer, maar zei toch ja, en ik denk dat hij mij sindsdien wel herkent.

Ik heb er ook al een paar gezien buiten het centrum, maar die profiteren van hun monopolipositie om zomaar even 20 grosze meer te vragen. Afzetters!