Ik heb een papieren dagboek - waarmee ik ben begonnen op 12 december 2007, om van het nieuwe jaar to be, toen 2008, alvast een pareltje te maken omdat er een pen bij betrokken was. Een tijdje ging het goed, tot ergens halfweg april de aandacht verslapte en ik uiteindelijk in mei afsloot met een stukje geschreven met een rode pen.

Maar goed, op 3 januari 2008 maakte ik goede voornemens, ondanks 's volksmonds beweringen zelfs. Wat mij betreft is 2008 een afgesloten hoofdstuk of toch ongeveer, ik zie niet in welke baanbrekende dingen mij nog tegemoet komen in de vijf dagen die nog resten. Dus wat daarvan gekomen is kom ik nu ook te bekijken, op 3 januari 2008 besloot ik vrij impulsief dat ik vijf kilo wilde afvallen. Of dat gelukt is weet ik niet, maar ik ben wel beginnen lopen - en daar later op het jaar weer mee gestopt - en daar kreeg ik strakke benen van en een hoop zelfvertrouwen. Er is iets met het zelfbewuste van dúrven een lelijke broek aan te trekken om mee buiten te gaan en zwetend langs nieuwbouwprojecten te puffen - bouwvakkers trotserend en denken aan de beat - dat maakte dat ik me meer mens ging voelen.

Dat zelfvertrouwen ben ik onderweg vakkundig kwijtgespeeld, nadat het te warm werd om te lopen, maar gisteren, op kerstdag 's avonds laat wou ik de kou gaan voelen en keek ik uit mijn raam en zag ik dat ik toch een mooie schaduw heb. En ik begin vast opnieuw te lopen op een dag.

Elders staat de waterige gedachte vermeld dat het allemaal wel goed komt op een dag, iets waar ik toen ook echt in geloofde - en nu ook weer denk ik, omdat ik een mooie schaduw heb, omdat mijn haar goed valt de laatste dagen en omdat ik een comfypants heb in rood fluweel. En omdat nylonkousen en hoge hakken in twee minuten lijken klaar te spelen waar lopen twee maanden over doet.

Verder wilde ik lid worden van een goed doel, wat ik niet gedaan heb, en bloot zwemmen in de zomer, wat wel keurig is gelukt, op een vrijgezellendag in een echt zwembad, niet in een plas of een kanaal of de zee. En ik wilde ook doen wat ik graag doe, en het verbaast me soms dat dát gelukt is, in tegenstelling tot de verborgen agenda van alle andere voornemens, afvallen en mensen leren kennen en vriendelijk zijn en elke dag mijn gezicht wassen - dat ik een lief zou vinden op een dag in 2008. Ik heb er nog vijf over, en daarna 365 in een nieuw jaar - zonder goede voornemens, maar met de stellige intentie verder te doen zoals ik bezig ben.

Oh, en dit jaar word ik zat met oudjaar, denk ik. Laat dat mijn voornemen zijn.