Macht erotiseert, en dat schijnen de Poolse mannen maar al te goed te beseffen. Alleen weten ze die regel niet zo goed in de praktijk om te zetten. Zowel de secretaris van het Instituut voor Poolse studies als de meneer die kastjes uitdeelt in de bib zijn erg onvriendelijk. Snauwen in onverstaanbaar Engels respectievelijk Pools, erg vies kijken als ik te dichtbij hun werkterrein kom, het lijkt me hun versie van verlekkerd gezag uitoefenen op arme studenten.

Nochtans zijn het toch beiden nogal lage posities met hoegenaamd geen macht, maar ja, de man van het Instituut heeft een eigen bureau en die van de bib heeft ne frak aan met een tekentje op van 't een of 't ander. Een uniform, zeg maar, maar dan van een fake-politiebedrijf, zoals er hier in Polen wel meer zijn.

Als puntje bij paaltje komt kijken ze toch maar allemaal naar mijn kont. Daar schijnt geen bureau of frak invloed op te hebben. Waarmee ik natuurlijk niets gezegd wil hebben over de eventuele aantrekkingskracht van mijn kont, het gaat hier enkel over de Poolse mannen.