Ik was het al lang van plan: de hele mensheid in Leuven het voordeel van de twijfel geven en mijn fiets wetens en willens niet op slot doen. Om te kijken of hij gestolen zou worden natuurlijk, en de enige reden waarom het er nog niet van gekomen was is dat ik geen zin heb om een nieuwe fiets te moeten gaan kopen. Zó realistisch ben ik ook wel, dat het daar waarschijnlijk op zou uitdraaien. Alhoewel, je fiets wordt ook alleen maar gestolen als er een fietsendief passeert. Aan de mijne hangt een chirovlagje, dat schakelt die dieven al uit. Solidariteit enzo.

Ik deed vandaag de fiets naast de mijne op slot. Een fietswiel is een fietswiel. Vuil en zwart met van die dunne groefjes. Ik zie geen verschil als ik me voorovergebogen zorgen sta te maken over al dat zwart op mijn handen en of ik nog tijd ga hebben om ze te wassen voor de les begint.

Het was een oud wrak dan van zijn eigen niet vast stond en ik denk nu graag dat ik die jongen van fietsendiefstal heb behoed. Je weet nooit, en tegelijk bleef de mijne staan, ook al liep het hele gehappende Ladeuzeplein vol economen die nooit om een handeltje in gestolen fietsen verlegen zitten, en vol mensen die graag eten op andermans kosten en dus vast ook weleens fietsen op andermans wielen.

Het is dus bewezen, nogmaals, dat je beter in Leuven woont dan in een andere stad.