Ik zou zo graag eens een Nobelprijs winnen. De nobelprijsspeech van Coetzee is zo mooi dat ik er zelf een zou willen geven. Ze zou niet beter zijn natuurlijk, maar gewoon, om ook een keer zoiets moois te doen. En ik zou natuurlijk helemaal de genereuze uithangen en de hele mikmak aan goeie doelen meteen hun einddoel later realiseren.

Het liep eigenlijk allemaal mooi volgens het plan. Vitaya leerde mij dat huidcellen zo jong mogelijk moeten zijn als ze op brandwonden terechtkomen, maar dat dat een beetje een probleem is omdat die cellen in het begin vloeibaar zijn. Of zoiets. Ik dacht, ja, dan moeten ze dat er maar gewoon met een spray op doen, en dan kunnen ze in die spray meteen wat flammazine ofzo mengen. Probleem opgelost, Nobelprijs voor geneeskunde binnen en meteen ook een beetje geschiedenis geschreven, ik studeer namelijk helemaal geen geneeskunde. Ha!

Alleen dat volgens Vitaya een week later er al een echte dokter op dat idee is gekomen. Ja, zo kan ik het ook, natuurlijk, ik zie die vrouw geen Poolse naamval bedenken. Ieder zijn vakgebied, zou ik zeggen, maar dan maak ik mezelf precies een beetje belachelijk.

En toen ging ik de Nobelprijs voor vrede winnen door in Polen onterecht in de gevangenis terecht te komen. 't Zou een gedeelde worden, omdat de leidster van de grootschalige 'Bevrijd Maartje'-campagne natuurlijk ook zou winnen. Maar toch. Even zag het er naar uit dat het ging lukken, toen mijn laptop gestolen werd. Ik zou toen bijvoorbeeld in de cel beland kunnen zijn als iemand net op dat moment de president had vermoord en de politie bevel kreeg iedereen meteen op te pakken. Er stond toen een flik naast mij, dus het scheelde weinig of ik zat in een vochtig krocht. Of een krochtig vocht, zo je wil.

In Polen weet je nooit, maar helaas, de Poolse president leeft nog. Ik mag natuurlijk niet zeggen dat ik dat jammer vind, zulke uitspraken brengen mij alleen maar ng verder van de Nobelprijs voor vrede.

De Nobelprijs voor chemie gaan we met z'n drien winnen door een nieuw chemisch element uit te vinden. We zijn goed bezig, overlaatst hebben we perensorbet met rode vruchten gemengd en het resultaat was toch een beetje weird.