Als iemand in Krakau een vliegtuig neemt naar Zaventem op hetzelfde moment dat iemand anders de trein van Krakau naar Łódź neemt, dan kan de internationale toerist, geen rekening houdend met het vluchtschema, natuurlijk, al terug zijn in Krakau nog voor de binnenlandse reiziger in de buurt van Łódź is geraakt!

Een lange treinrit, die zich vult met lezen in De Avonden, uitleggen in het Pools waar De Avonden over gaat, luisteren naar Duitsers die voorlezen uit De Avonden (en daar serieus goed in waren), en slapen, vooral. Slapen in een trein is zoiets raar. Ik krijg er altijd een stijve nek en vertrokken benen van, en mijn lijf valt in slaap voor mijn hoofd zijneigen uitzet en wordt meestal niet meer echt wakker. Dus heb ik zo'n raar, wee gevoel in mijn maag, omdat ze eigenlijk al de hele dag slaapt.

En onze trein had verdorie zeventig minuten vertraging. Zeventig! Zoveel! Omdat er een camion op de sporen stond. Akch. En dertig graden buiten en dan zo'n onnozele coupétrein, 't is lang niet ideaal.