Brainstormen is zwaar overschat, vind ik. Met allemaal mensen samen gaan zitten en dan een geweldig idee krijgen, en dan is dat idee het resultaat van brainstormen, zogezegd. Alsof een troep domme mensen bij elkaar ooit een goed idee gaat hebben gewoon door het feit dat ze brainstormen.

Zwaar overschat dus. Wat ik wel graag doe, is achterwaarts brainstormen in mijn eentje. Op een bepaald moment ben ik gisteren uit mijn bed gekomen om het lichtje van ons wasmachien uit te doen, kwestie van Kyoto ook vanuit Polen een handje te helpen. Terug in mijn bed dacht ik, hoe ben ik daar op gekomen. Dan is het fijn mijn gedachtenstroom achterwaarts te reconstrueren tot ik niet meer verder geraak.

Ah, zo is het dus gegaan. Ik dacht aan het wasmachien, omdat ik dacht aan de was die erin zat, die ik op een kort programma had ingezet, alweer in het kader van Kyoto. En ik dacht aan dat kort programma omdat er een vlek zit op een van mijn topjes, en dat moet op een syntethisch programma gewassen worden. Daar was ik dan bij gekomen omdat ik dacht aan de barbecue van vrijdag, toen ik het vuur heb willen aanwapperen, hetgeen niet lukte, en toen ben ik in het gras gaan liggen. En heb ik een vlek gemaakt op dat topje. Maar geen grasvlek, godzijdank. En dat wapperen, dat kwam natuurlijk van de chiro, omdat ik op de laatste chirozondag altijd het vuur aanwapper. En dat had ik dan weer bedacht nadat ik had bedacht dat het moeilijk moet zijn om dat met ťťn hand te doen. Omdat ik aan armen in de gips dacht. Op kamp, eerst, en dan dacht ik, dat het moeilijk moet zijn om hout te sprokkelen met maar een arm. En daar nog voor was ik aan het denken dat ik, als er ooit een lid op kamp zijn arm zou breken (hout kloppen, natuurlijk), ik daar misschien later een kaartje naar zou sturen, want da's toch zielig. Daar nog voor dacht ik aan de zomer toen ik de hele tijd mijn arm brak, en dus bijna de hele tijd in de gips lag, toen ik nog klein was. En daar dacht ik dan weer aan omdat ik een beetje pijn had in mijn pols, die toen ik hier aankwam in de gips lag, hetgeen allemaal de schuld is van Holland en een paal.

Wat ik daarvoor dacht weet ik niet meer. Maar ik vind het al een hele slinger.