Poolse nonnen en paters kom je overal tegen. De nonnen beantwoorden vrij sterk aan het stereotiepe beeld, een beetje dikkerig, met allemaal - allemaal - zo'n bol op hun gezicht. Ofwel moeten de kinderen die zo'n bol hebben sowieso non worden, ofwel krijgen ze dat ding ingeplant en bevat het een zendertje voor moeder overste, om te zien waar zuster Bożena nu weer uithangt. De paters zijn doorgaans een stuk jonger, vaak in de twintig en niet eens onknap, hoewel het nogal moeilijk is er aantrekkelijk uit te zien in een pij en met je haar in een zijlijn. Beide soorten dragen wel altijd netjes enkel hun eigen kleur. Een bruine pij wil zeggen dat ze ook een bruine tas hebben en een bruine sjaal, en een zwart habijt betekent een zwarte sjakosse en dito vest.

Ik zie zelfs paters met een laptop en nonnen met een GSM. Hebben die dat wel nodig? De paters van weleer schreven toch ook alles netjes met de hand? En God is toch bereikbaar zonder mast? Let wel, hun taptoptas past bij hun pij, zo consciëntieus zijn ze wel, de dienaars van de Poolse God.

En dan heb ik - o scha en schande! - ook eens een non heel veel ijs zien kopen, in verschillende smaken en kleuren en met slagroom. Dat kan toch echt de bedoeling niet zijn? Leven is ascese, van zijn leven geen seks hebben, lelijke kleren dragen, vrijwillig een bol op je neus laten planten, eeuwig en altijd een zwarte dan wel blauwe fleece moeten kopen en dan ijs gaan kopen?!

Zuster toch, dat lijkt me nu echt niet de bedoeling; Denk aan de voorbeeldfunctie. Eet dan stiekem ijs, in de donkerte van de kloostergangen of achter het orgel, maar om zich nu zo zichtbaar te laten gaan in de Jubilat, dat zou toch niet mogen zijn.