Discussie tijdens de les Russisch, elke week. Opdracht van deze week: een artikel zoeken op het internet over een hedendaags probleem van deze samenleving.

Goed zo, een hedendaags probleem. Diefstal bijvoorbeeld? En excuseer mevrouw, ik heb geen artikel meegebracht, want mijn computer is gestolen. Een flauw excuus, maar het werkt wel.

Dat de Polen bevooroordeeld zijn kan je merken aan het feit dat de leerkracht meteen haar excuses aanbood in naam van alle Polen. Ook voor de schielijke dood van Joe van Holsbeeck heeft ze zich al geŽxcuseerd. Uitleg daarbij, ja, want een Pool heeft een Belg vermoord!

Ja, ik wil natuurlijk de hele trendy discussie rond zinloos geweld niet teniet doen en ik wil ook niet zeggen dat ik het niet erg vind voor Joe van Holsbeeck dat-ie zomaar vermoord is, integendeel, maar er zal toch ook wel ooit al eens een Belg een Pool vermoord hebben, een Russische verkracht of een Bulgaar een bloedneus geklopt? Moet ik nu op wereldreis om mijn excuses aan te bieden? 't Is me wat.

Nu, die discussies. Er is hier in Polen duidelijk een strijd aan te gang tussen conservatief en progressief, waar het de homo's betreft. Kasia haar artikel ging namelijk over homo's en het probleem van de Poolse homoparade en was niet strikt conservatief.

Ja maar daar wil ik toch nog iets aan toevoegen, zo zei Joana, die volgens mij elk jaar naar BelgiŽ reist om E5-mode leeg te kopen. Als homo's homo willen zijn vind ik dat goed, maar ze mogen wel geen kinderen hebben, want die worden ook homo. Ik citeer letterlijk.

Ho maar wacht even, behalve dat dit een belachelijke veronderstelling is, had ze toch geen probleem met homofilie? Of zie ik dat verkeerd?

Misschien is het zinvol geweld om Joana eens nen toek op haren bak te geven? Ik vind het namelijk een beetje vies dat Joana zo'n hele dwaze dingen denkt. Ik weet ook wel dat er in BelgiŽ ook conservatieve mensen rondlopen, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand in Leuven flyers tegen homo's kan uitdelen zonder in elkaar geslagen te worden. Het blijft geweld, maar ik ben geneigd om te zeggen, en gelukkig maar.

En dan richt de leerkracht zich altijd naar ons Belgen, want BelgiŽ wordt zo stilaan Het Land Waar Wel Alles Schijnt Te Mogen.

-Adoptie door homo's mag, ja, en ze mogen ook trouwen!
-En ze geven daar een kind aan? En waarom willen die mensen trouwen?
-Aha! Om dezelfde reden vermoedelijk als een man en een vrouw? 't Zijn namelijk ook gewoon maar mensen.