Op restaurant. We moeten er toch van profiteren, zo goedkoop als dat hier is. Onderweg naar het restaurant een affiche tegengekomen. Met daarop stop homohaat, en een foto van prikkeldraad en daaronder nooit meer. Uiteraard verwijzend naar de concentratiekampen. Een affiche waar ik me volledig in kan vinden. Mooi gemaakt ook.

Er zijn dus ook nog progressieve Polen, dacht ik even opgelucht, en ik nam me voor erover te bloggen, want ik wil dit land ook niet als overdreven achterlijk afschilderen. Onderweg dus al in mijn hoofd een en ander geschreven: de eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat er in dit land vol katholieken ook een progressieve garde is, ...

Iets verder wordt me een flyer in de handen gestopt. Overdreven achterlijk dekt de lading van die flyer niet meer. Ik vertaal enkele fragmenten:

Genoeg culturele vergissingen
Stop de homo's
Ze willen UW kind adopteren
Zeg nee, protesteer met ons op zaterdag op de Grote Markt


Dit alles uiteraard in mooie schreeuwerige blokletters met een lekker choquerende foto bij. Ik vraag me af of er een boek is waar extreem-rechts aller landen de mosterd kan gaan halen, want de parallel met de andere extreem-rechtsen die ik ken is wel heel eng.

Op de achterkant een bloemlezing van de verwezelijkingen van de homogemeenschap (ze zijn al in het volgende geslaagd...). Wat volgt is te vies om te vertalen. Ik wil niet dat iemand maar een stukje leest en mij woorden in de mond legt die ik niet in mijn mond gehad wil hebben.

Zorg ervoor, dat deze besmetting niet tot in Polen geraakt. Komaan zeg!