Archieven

U bekijkt momenteel de archieven voor February 2012
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Vertelde ik het verhaal al van de kip en het ei?

Neen.

De hanen moesten dood. Op de boerderij waar ik werkte maakten zij zoveel lawaai dat iedereen hen was gaan haten en zo kwam het dat de boer opmerkte dat die dieren beter de pot in zouden gaan. Ik zei, I'll do it, want zo zit ik nu eenmaal in elkaar.

Als vegetariër op zijn minst een boude stelling en dus werd ik nauwelijks serieus genomen, de boer lachte schamper en toen moest ik wel. Ik trok de ren in, lokaliseerde een haan, liep zesentwintig rondjes achter het dier tot hij moe was maar ik niet, want ik sta scherp, droeg het dier richting kapblok, nam een bijl, hakte dat hoofd eraf, maande het spartelende lichaam aan tot kalmte (shush, zei ik, you're dead, it's okay now), ontdeed het dier van pluimen, poten en ingewanden en stak het in de pot met een soeplepel curry.

Zelf heb ik er niet van gegeten, ik hou niet van kip, maar het verbaasde me hoe snel een vogel tot een stuk vlees verworden kan.

Zo bleef de boerderij achter met één haan en die wilde mijn kompaan wel slachten, hij had mij de bijl aangegeven dus ik zei dat ik voor hem hetzelfde wel wilde doen, als wederdienst. We gingen daar optimistisch genoeg om vijf uur voor opstaan - wij werkten hard op die boerderij en anders was het of bloedheet of pikkedonker. Geen ideale omstandigheden voor de ontgoocheling van nog een haan, dat wist ik wel nadat ik de laatste resten darm uit die eerste had geschraapt met één hand om me met het andere tegen muggen te beschermen.

(Er zit dengué in de tropen van Australië.)

Dat opstaan bleek te optimistisch, maar de ochtend kregen we onverwacht toch vrij, er moesten enkel limoenen worden geplukt en iedereen weet toch dat de dauw daarvoor opgedroogd moet zijn en dat is om ten vroegste negen uur. Halfzeven was het toen we de hele procedure begonnen te herhalen.

Wij merken nog op, deze haan heeft geen sporen, maar hij had wel de juiste rode lellen - genadeloos gaan die eraf, tesamen met het hoofd en ook de pluimen.

In de haan zat een ei verstopt. Blijkt dat kippen net zo goed rode lellen hebben.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Onlangs zette ik alle dingen die ik kon doen op een rijtje en terwijl ik dat deed, overviel me een gevoel van formaliteit - ik wist al wat ik wilde. Ik wilde naar huis. Niet op de betraande manier van de eerste dagen in dit land, niet op de vreemde, ietwat gezellige manier van rond kerst, maar gewoon.

Daarnet wandelde ik mijn laatste avondmaal tegemoet in deze stad - ik glimlachte, want ik glimlach vaker nu en een man speelde een liedje op zijn gitaar en zong daarbij, ik gooide een stuk van vijftig cent in zijn koffer. Zo'n muntstuk heeft hier twaalf hoeken, dat telde ik daarna voor het eerst.

Dan at ik een broodje haloumi en checkte ik mezelf digitaal in in mijn vlucht voor morgen, ik zal zitten op de stoel achter de vleugel, mijn gezicht zal ik vlijen tegen het raam nadat ik een cetirizine heb genomen (neveneffect: slaperigheid).

Ik ben zo blij. Niet omdat. Gewoon.