Archieven

U bekijkt momenteel de archieven voor December 2011

25/12: Boxing day

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Soms klampt er zich een druppel vocht vast aan mijn ooghoek. Soms is het zweet, soms een nauwelijks doordachte traan.

Doorheen deze feestdagen liep een fijne barst van gemis. Ik heb er zo nog gehad, op de meest willekeurige ochtenden de voorbije tijd kon ik opstaan en weten dat de hele dag wat grijzer wezen zal - wat was ik soms graag 's avonds eens thuis gaan eten en op café gaan met de vrienden, om de dag erna weer in dat paradijs gewekt te worden door mijn Stanley - gedegradeerd tot wekker bij gebrek aan telefoonsignaal.

Missen is maar menselijk, dat gaat in mijn hoofd net zo goed om weemoed, niet enkel om de fouten die we maken.

Maar waar ik in het begin van dit avontuur, toen ik nog verloren en geschoeiseld rondliep in deze stad en nauwelijks met mensen praten durfde, verwacht had dat heimwee me naar de keel zou grijpen tot ik stikken zou, vind ik die barst zo makkelijk te dragen dat ik er van de weersomstuit weer van ga glimlachen.

Op deze kerstdag ging ik naar het strand en het park en naar een fastfoodtent met één van de beste vrienden die ik hier de hele tijd wel maak, je weet niets van elkaar, deelt wat geheimen en dan gaat elks zijn eigen weg en dat is goed, fantastisch zelfs.

In België is het nog kerstdag, hier is het boxing day, een dag waarvoor ik niets anders heb gepland dan mijn ondergoed te wassen.

Dat moet ook gebeuren, beste mensen.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Gisteravond nam ik voor het eerst in maanden weer een echte douche.

Op de boerderij waar ik niet alleen mijn headset maar ook een stukje van mijn hart heb laten liggen, was de straal van de douche zo frustrerend smal dat ik ‘m al snel links liet liggen. Wekenlang zeepte ik mijn haren en mijn oksels in, met mijn blote billen op de oever van het meer gezeten. Daarna dook ik onder water en keek ik achter me – het water werd net zo wit en net zo schuimend als melk op cappuccino. Keer op keer kwam ik boven water en sloeg ik mijn versgewassen haren uit mijn gezicht en keek ik achterom, naar de wolk van shampoo die achter me al begon uit te dunnen. Ik heb me te lang geborgen geweten door dat zacht omarmend water, want gisteren deinsde ik achteruit toen de straal begon te spuien.

Ik ben een kluizenaar, zo lijkt het wel, die de wereld weer moet leren kennen. Mijn eerste avondwandeling in deze stad heb ik gisterenavond al gemaakt, na die ene douche. Ik was op zoek naar een karig, goedkoop maal en ik trok noch sokken aan, noch schoenen. De vrijheid van mijn tenen wil ik nog even blijven koesteren.

Als je zoveel dromen die je had op één plek bewaarheid hebt zien worden, zou het dom zijn ze eenzelfde avond allemaal weer op te geven.

13/12: Vijfentwintig

Categorie: Menselijk
Door: Maartje
Op 29 november werd ik vijfentwintig jaar.

Nooit had ik gedacht dat ik het een mooi cadeau zou vinden een voormiddag niet op het veld te moeten werken, maar zomaar in de tractor te mogen zitten.
Zo ging het toch en als je erover nadenkt is het veruit het mooiste dat een organische boer voor je kan doen op je verjaardag.

Dat en de joint die hij voor me rolde en die hij me gaf met een nieuwe aansteker, zodat ik ‘m probleemloos aan kon steken aan de rand van het meer, met mijn nieuwste beste vriend die een fles rode wijn opendraaide. We dronken ze in lange teugen leeg en zo werd ik vijfentwintig jaar in een heerlijk zachte roes.

Wat zou ik niet blij zijn met dat moment, het snippertje maan in de lucht, de rimpelige weerspiegeling ervan, de tip die oplichtte in de donkerte, het klotsen van de wijn, de temperatuur die zachter was dan ik op mijn verjaardag ooit voor mogelijk had gehouden.

Op 29 november werd ik vijfentwintig jaar in de meest onverwachte, prachtige omgeving. Happy Birthday Marta, zei de boer toen hij me de contraband in de hand duwde. En dat was het ook.