Archieven

U bekijkt momenteel de archieven voor February 2010

21/02: De pendelaar

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Ik zat op een trein maandagochtend, in 2004 nam ik voor het eerst een vliegtuig, later dat jaar stortte er ergens eentje neer. In 1992 kwam er in Belgi een aardbeving voorbij, achttien jaar later was er in Hati het serieuze werk. Wie een beetje pessimistisch is, een beetje optimistisch is, kan daar best een betekenis achter zoeken. Dat op een dag een trein, een vliegtuig, een stukje grond waar ik zal zijn, zich de vernieling in zal botsen, vallen, schudden. Of dat ik met een beetje geluk de rest van mijn leven van dat soort rampen zal gespaard zijn.

Ik zal nooit een bijna-doodervaring zien in iets dat er geen in. Ik ben zo niet. Misschien valt ooit de hemel op mijn hoofd. Misschien draait de zwaartekracht zich om en blijf k eeuwig vallen. Zolang dat niet gebeurt zal ik gewoon een levend mens zijn zonder reden om te klagen.

Maar toch, misschien zat er iemand niet op mijn trein die er wel had moeten zitten. Dat kan. En misschien zat ik dan op zijn, haar plaats. Dat kan ook. Maar verder maakt het, denk ik, niet veel uit. Zal mijn leven anders zijn omdat ik tegen het raam kon slapen donderdag?

Tussen Berchem en Leuven denkt een mens wat af. Tot het eindstation daar is, en de orde van de dag. Daarom hou ik van de trein. En ook door de vertragingen. Andermans ongeluk maakt me soms gelukkig - relativiteit in het station.

14/02: Stil

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Ergens halverwege januari kocht ik een fitnessabonnement.

Er is een aflevering van Friends waarin blijkt dat Chandler er eentje heeft, terwijl hij het toch nooit gebruikt. Ik zag mezelf ook wel zo worden, en alleen daarom moest ik bewijzen dat het ook anders kon. Dat ik wel drie keer per week de fiets op, de fiets af, de hometrainer op kon doen.

Ik dus tweehonderd euro kwijt. En drie weken later twee kilo en een paar uur van mijn tijd.

Er valt geld te verdienen in die sector. Ooit maak ik een businessplan waar ik steenrijk van zal worden op weinig tijd. Dat las ik ergens, dat iemand vond dat z'n twenties er waren om rijk te worden en de rest van z'n leven om ervan te genieten.

Dat lijkt me wel wat. Ook al weet ik dat het niet zal lukken, vandaag zal ik erin geloven. Dan merk ik minder dat de tijd me wr voorbijsteekt in het zwembad waar ik zo vaak mag gaan zwemmen als ik wil, in ruil voor tweehonderd euro.

Het is iets van deze tijd, denk ik, veel willen en veel doen, maar toch niet zo ver geraken als ik tien jaar geleden gedacht had. Toen was het tweeduizend en waren we waar we nu zijn: in een jaar waarin iedereen het nieuwe decennium viert voor het begonnen is.

Zo komt alles terug, zoals de kou van de winter en de verwachting van de lente. En het daarbijhorende verlangen om af te vallen. Nieuw dit jaar is het fitnesscentrum, de tweehonderd euro die ik niet meer heb, de sportzak waar ik geen plaats voor heb.