Archieven

U bekijkt momenteel de archieven voor August 2008
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Ik heb wat last met de nasleep van de zomer. Als ik lekker pessimistisch ben, op tien dagen na was het een langgerekte ontgoocheling van afwijzingen van hr-bureaus en van geen lief hebben om samen mee naar de regen te kijken. Qua overdreven kan dat natuurlijk tellen, maar alla.

Misschien wil ik deze zomer wel achter de rug hebben, ik weet dat niet. Maar ik heb tóch heimwee naar een gouden medaille winnen en het volklied meeneuriën. Binnenkort staat dat niet meer op sporza.be en wat moet ik dan?

Dat wil ik dan weer niet vergeten, net zoals ik heb onthouden dat ik op Santorini stond toen Griekenland Europees Kampioen speelde en ik dagen later nog gratis drank kreeg omdat ik het hele Griekse elftal kon opsommen (Hellas - Dellas - Frissas - Basinas - Charisteas - Kazantzakis - de vergetelheid, dan toch).

De ikea-cataloog is alvast veelbelovend voor de herfst.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
De paar tranen die ik kreeg van die medaille bleven netjes hangen aan mijn wimpers, maar toen het een paar uur later allemaal keurig gemonteerd was met beelden van wenende winnaars ertussen en een wapperende Belgische vlag, toen heb ik lekker een potje gejankt in de zetel.

Omdat de wereld er niet beter van wordt en we met z'n allen op het terras van een café ons er toch nog druk om maken, de commentator voorop al heb ik die pas gehoord toen ik al voor de derde keer keek. Omdat ze dan de moeite doen om een studio vol mensen te proppen en samen opnieuw en opnieuw en opniew te kijken naar vier meisjes die heel snel lopen.

15/08: Het geheel

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Ik was een tijdje geleden in een kerk om een vriendin te zien trouwen met een man die een andere god aanhangt - omdat hij ergens ver weg geboren is, niet omdat hij een lijstje van goden heeft genomen en degene heeft gekozen die hem het meest aanstond. Zo kies je anders wel een opleiding of een nieuwe kleur voor de woonkamer en me dunkt is zo'n god, als je er dan toch een wilt hebben, een pak belangrijker dan al de rest.

Ik doe niet aan godsdienst en dat maakt het allemaal een pak gemakkelijk - meestal, bij daglicht dan toch en doorgaans ook als het donker is. Ik vind het veel fijner om in het halfdonker negentien mensen over de vloer te hebben en daar kitscherige groene en rode en witte lampjes bij aan te doen en te denken dat het allemaal aan mij heeft gelegen en aan de vriendinnen die het pastaslaatje gemaakt hebben en aan Jef Colruyt die op een dag everyday besloot te goedkoopste te zijn. Stel dat je dan nog iemand moet bedanken die er toch niet bij is, zo kun je bezig blijven en het houdt sowieso al zelden op, de mallemolen van de volksmond.

Maar dat de blaren van de bomen achter mijn huis al een beetje dorrer worden, misschien was het allemaal een beetje grootser geweest als daar een bedoeling achter zat, meer dan zomer-herfst-winter-lente en de biologieles over fotosynthese. Het zijn natuurlijk maar bomen in misschien niet eens een groter geheel, maar u begrijpt me toch altijd zo probleemloos dat ik niet om woorden hoef verlegen te zitten.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Een paar druppels op een kilometer van huis, ik dacht ze nog snel even door te fietsen en dus hooguit een beetje met nat haar thuis te komen. Maar de regen bleek even onverzoenbaar met mijn kaduuke ketting als het bleke hemd dat ik had aangetrokken speciaal voor de pasfoto's voor mijn nieuwe identiteitskaart. Het is toch vijf jaar je officiële uiterlijk en vorige keer was ik zo stom geweest een trui met rolkraag aan te trekken.

Maar goed, om de andere trap sloeg mijn fiets door, wat maakte dat ook de wind meer pak op mij had en ik zo mogelijk nog natter werd, want langer in de regen fietsen bleef. En toen werd dat bleke hemd door mijn gebruinde armen donkerder in plaats van bleek, en dat maakte dat ik dacht aan de tien dagen zomer die wij hadden in Wallonië. Goeie dagen, maar in de regen fietsen vind ik ook oké, een houding die mij in België weleens van pas komt.

Maar toen ik naar de colruyt ging heb ik toch een regenjas gezocht.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Ik was anders maar één dag naar Marktrock geweest – de zondag, maar gezond kan het niet zijn voor je lichaam, beginnen met een kleine friet en afsluiten met rum-cola. Vergeet ook het bier niet dat daartussen hoort en het licht zien komen van verder dan de sterren. Dus ik dacht toen ik vanochtend – ach, vanmiddag – opstond dat groentjes maken en echt eten met de juiste stukjes uit de piramide vast een goed idee zou zijn.

Alleen dat de frigo vol restjes zit van ergens een barbecue nu mijn moeder op vakantie is en dat het zo verleidelijk is daar dan als avondeten enkel een stukje vlees van te eten, of enkel een patatje met een sausje uit een langvergeten hoekje. Zoiets dus, kotkeuken in eigen huis. Maar dan was ik toch inventief genoeg om genoeg te vinden voor wat summier voor tomatensaus kon doorgaan en daar had ik dan nog patatjes bij die ik in dikke schijven sneed en dan bakte in olie met rozemarijn, een beetje provence uit de achtertuin.

Anyway, met enkel een paprika en gehakt dat ik nog ben gaan kopen maakte ik iets dat uiteindelijk heel erg op moussaka leek – en toen was er niemand om het op te eten, al was dat een probleem van een andere aard. En toen had ik het even kwaad – er is misschien aan de slavist in mij een kok verloren gegaan.

Maar oh! De tegenwoordigheid van geest ondanks slechts zes uur slaap en wolken buiten en mijn zwembadje dat te koud was voor zelfs maar mijn kuiten. Op mijn eenentwintigste is er nog niemand aan mijn verloren gegaan. Tenzij een tienermoeder en iemand die ons land de lang niet langverdiende medaille op de spelen geeft. Hoewel dat laatste – op de Wii verbeterde ik onlangs van de eerste keer het wereldrecord honderd meter sprint. Dus wie de olympische bijlage van De Morgen op zijn salontafel heeft liggen, mag op de achterkant Usain Bolt schrappen en er Yoshi ft. Maartje van maken. En voor de rest maak ik ook een goede pseudo-moussaka.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Het is anders wel de zomer van de insecten & co. Op een dag in juli schreef ik een draftje over hoe de kat vergeeft een vlieg probeerde te vangen. Het trekt op niet veel - maar ik vond het wel wat, omdat iedereen die een kat heeft en weleens een verregende namiddag in de zetel doorbrengt weet hoe dat gaat als de kat zich plots minder verveelt omdat er toevallig een vlieg aan de venster zit.

En toen eergisteren het zo warm was 's nachts kon ik tóch nog steeds niet slapen ook al had ik geen kleren meer aan die benaming waardig en lag ik voor de rest ook niet helemaal meer onder mijn deken. Omdat er twee muggen in mijn kamer zaten en ze hadden nog gestoken ook, op mijn handen die bloot lagen omdat het zo warm was, anders steek ik ze diep weg in het dons van mijn dekbed. Toen ik ze doodsloeg met mijn agenda van vorig academiejaar was daar een grote bloedvlek op mijn groene muur. Ik heb anders ook een rode muur, maar daartegen staken ze niet zo fel af en de poster die daar hangt is wit.

Mijn handen heb ik dan vol zalf gesmeerd en toen kon ik nog niet slapen omdat ik er geen blijf mee wist, uiteindelijk heb ik er twee t-shirts rond gewikkeld.

En vanmiddag was ik aan het lezen in mijn ploeterbad dat ook al vol insecten zit, ik laat ze maar langs me heen dobberen. De krant kreeg ik helemaal uit voor ik kou kreeg, of toch de dingen die erbij zitten omdat het zaterdag is. Ik dacht, het zou wel wat moest de kat vergeeft een vlinder achternazitten, voor de continuïteit, maar daarvoor was het vast te warm en vlinders heb ik ook nog niet gezien - tenzij bijna die keer dat er een achtjarig meisje op kamp me kwam halen, weg van de afwas, omdat ik een foto moest trekken van een vlinder op de mouw van een ander kindje, dat al naar de tent was getrokken. Wacht! en hop dat meisje terug gaan halen, want de vlinder was verzekers blijven zitten. En ik terug naar de afwas.

Ons aanrecht zit vol fruitvliegjes. Gisteren een stuk of zeven naaktslakken doodgefietst. Op kamp zaten er zoveel maden in onze gft-put dat je ze kon horen bewegen. Een vettig gefriemel - vechtend om die zeven worsten die we teveel hadden gebakken.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Het is zo'n zomerse dag als deze die zich leent tot lachen. Het gaat maar om vrolijkheid in mijn achtertuin, een scène die zo begrensd is dat je bezwaarlijk van geluk kan spreken, als ik in een opblaasbadje afkoel en denk aan hoe ik morgen naar de bib ga.

Mijn haar valt altijd beter valt als ik buiten heb gezwommen, het wordt ook alweer zo blond. En nat ben ik het mooist, ik kijk graag in de spiegel als ik mijn gezicht was. Omdat water zich ook leent tot poëtische bewoordingen, als het samenklit in mijn wimpers en meer doet dan de mascara in de badkamerkast en als het parelt aan mijn sleutelbeen. Het is dat dat van water meer maakt dan van grenadine met een rietje - ook zo zomers anders.

Toon Hermans heeft daar een mooi gedicht over. Ik ga dat morgen lezen als ik naar de bib ga. De boeken die ik lees heb ik graag in mijn buurt als ik ze uit heb, maar aan een boek per week is dat een aderlating. Gelukkig is in de bib - de bieb - een mooi woord als grasduinen nooit ver weg.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Zo. Vijf augustus is het geworden eer ik wat op mijn oude ritme ben vervallen - te lang opblijven en dan ook te laat slapen, online werk zoeken en dan aanmodderen tot het tijd is om wat van de avond te maken. Tevoren had ik een kampkater te verwerken en sliep ik ook te lang, maar begon ik er een pak eerder aan, rond halftien in de zetel bij momenten, wat erg oud aanvoelt zo op je tweeëntwintigste.

Het is toch mooi geweest zo met de zonneschijn hele dagen en dan 's nachts in een tent in een slaapzak op een hoop lucht. Buiten die keer dat ik buiten in slaap viel en wakker werd omdat het begon te dauwen, daar is een mens waarlijks voor gemaakt, denk ik, opstaan om kwart voor zeven om dan van twee broden boterhammen met choco te smeren en die aan hongerige kinders te voeden. Dat ging zo in oertijd en decennia daarna, enkel zonder choco en broden, al zal het toen een pak gemakkelijker geweest zijn een proper mes te vinden.

Het is gemakkelijk met de evidentie van een dagritme en de duidelijkheid van de inrichting van discountsupermarkten en af en toe een kinderlijke traan om weg te troosten.

De orde van de echte dag, ik heb er vandaag voor het eerst terug van genoten. Moeilijk gaat ook en ik houd een kindertraan in het achterhoofd die dat allemaal kan relativeren - heimween naar de toekomst is zo erg nog niet. Het is ieder jaar wel bijna vijf augustus voor ik dat opnieuw beseft heb.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Wij in België waren temidden van de regen écht vergeten hoe warm een weiland wel kan zijn. Als er bloedhete dagen kunnen zijn waarop niet één vlieg naast de vliegenvanger gonst en elke croque-monsieur goudbruin lukt en waarop zeven kinderen voor het eerst in hun leven pita eten, dan komt het vast allemaal goed.

Het vuil is losgeweekt in bad vanmiddag en de spierpijn ebt wel weg na een weekje kampkater. De patatjes namen terug bescheiden hoeveelheden aan. Tien dagen was ik een vierde van wie kookte op ons kamp en tien dagen was ik alleen dat. Pas maandag word ik weer werkzoekend, denk ik.

Heimween is de mooiste verspreking die ik hoorde dit jaar.