Archieven

U bekijkt momenteel de archieven voor October 2007
Categorie: Menselijk
Door: Maartje
Ik ben vandaag een beetje moe en slechtgezind. Het begon al gisteren toen de chiroleiding een beetje vervelend deed, terwijl we tijd noch moeite hadden gespaard voor hun plezier. Net rakwi's. En toen was het vanmorgen aan het regenen, en ik dacht, hehe, ik moet vandaag niet naar buiten. Een goed begin van een nieuwe week, want ik was erg op tijd uit mijn bed en zou in de voormiddag alvast een interessante Poolse tekst lezen voor mijn thesis. Tot bleek dat ik naar een vergadering moest als studentenvertegenwoordigster, en het leek me belangrijk om daar toch te zijn, dus geen probleem. Of toch, waar? Hoe laat? Eh?

Een uur (een uur!) op voorhand werd mij alsnog meegedeeld waar ik moest zijn en om hoe laat. Geen probleem, ik was op tijd, en er zaten nog een heleboel andere studenten die het schoolvoorbeeld van de zagende student waren, zagen omdat ze tijd in vakken moeten steken waarvan geen examen is. Argh.

Mijn rug steekt tegen, maar dat ligt vast aan het natte weer. Mijn rechterbeen gedraagt zich alsof het een marathon heeft gelopen gisteren. Bergop fietsen wordt eerder moeilijk zo. Onderweg naar huis lag een kapotte zak aardappelen zichzelf te verspillen in te regen en fietste ik bijna tegen een argeloze buitenlandse student.

Laat ik mij straks maar gaan verdiepen in een boeiende Poolse tekst en hopen dat mijn rug merkt dat het hierbinnen niet aan het regenen is.

28/10: Mleko

Categorie: Na Erasmus
Door: Maartje
De dozen melk van de Colruyt hebben een nieuw kleedje gekregen. In paniek vroeg ik mij af of ik nog wist hoe de dozen melk er in Polen uitzagen.

Ik wist het nog.
Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Zoals ze goedenavond zegt
zo wordt het nieuws, hoezeer ook slecht,
vaak beter omdat zij het brengt.
Ze toont niet wat ze ervan denkt

- zoals in haar beroep ook hoort,
en gaat het 's avonds om een moord,
als zij om zeven presenteert,
dan raakt de ergste ramp verteerd.

Het nieuwe anker is dan wel
heel mooi en blond, het blijft een del
op Sigrids stoel gezeten,
en hoe ze ook mag heten,

ze kan er niet aan tippen.
De beweging van haar lippen
is chaotisch en lijkt onbekwaam,
moest die nieuwe del naast Sigrid staan.

Een groot verlies na Bavo Claes,
maar haar gevoelig vel, helaas,
valt niet te maquilleren,
ze stopt met presenteren.

Zo is er in het heden
nog maar een enkele goede reden
waarom ik nog bij één blijf hangen:
er is nog altijd Martine Tanghe.

27/10: In stilte

Categorie: Ik ben student
Door: Maartje
Ik heb deze morgen veel te lang geslapen, met de kat op mijn voeten. En nu ben ik niet aan het studeren als protest tegen de druk op studenten in oktober. Een prof geeft als opdracht een boek te lezen een week voor het uit moet zijn, en er is maar één exemplaar van in de Sbib. Zo niet, zeggen wij studenten dan. Voor 16 studenten.

Zo. Stil protest is prachtig.
Categorie: Huh?
Door: Maartje
Die Katarina de Grote is trouwens ook de enige vrouw in de wereldgeschiedenis die het epytheton de grote heeft gekregen. Maar goed, ze had dan ook een kamer waar ze seks kon hebben met een paard. Met tafels die poten hadden in de vorm van piemels en handvaten aan ladekastjes die ook niets aan de verbeelding overlieten. Of dat wordt toch gezegd. In het midden van de oorlog waren de Duitsers in Sint-Petersburg en die hebben alles meegenomen, dus er zijn geen echte bewijzen van.

Maar als het gezegd wordt, dan is er iets van aan, zeggen sommige mensen. Waaronder de hoofdredacteur van Dag Allemaal. Volgens dezelfde mensen zou ze zelfs op haar paard gestorven zijn, in het heetst van de strijd. Volgens mijn professor Russische Letterkunde is ze gestorven op de wc. 't Is natuurlijk een kwestie van kiezen hoe je de geschiedenis ingaat.
Categorie: Huh?
Door: Maartje
Russisch is soms een hilarische taal. Voor sommige woorden hadden de Russen gewoon geen woorden toen buitenlanders uiteindelijk in Rusland geraakten. Eerst Nederlanders, in de achttiende eeuw, dan Duitsers en dan Fransen. De Russische keizerin Katarina de Grote kocht de hele bibliotheek van Diderot, maar was zo vriendelijk om ze toch maar in Frankrijk te laten. Ecologisch verantwoord avant-la-lettre, 't is pas eeuwen later dat Rusland moeilijk zou doen over Kyoto.

Dat Russisch dus. Tegen de tijd dat de fransen er waren, was er een woord voor elk nieuw ding dat de buitenlanders meebrachten. Gecultiveerde mensen begonnen Frans te spreken en vergaten hun Russisch, tot het ineens weer chique was om Russisch echt te praten en iedereen zijn Frans vergat.

Van het Nederlands en het Duits zijn er een paar dingen blijven hangen die niemand is vergeten. Butterbrod voor boterham, bijvoorbeeld. Alle scheepstermen in het Russisch zijn uit het Nederlands geleend. Je hebt kielvater, kajoeta, achtersjteven en bootsman. Maar het aller-aller-grappigste heeft niets met boten te maken.

Bakkenbaarden in het Russisch is gewoon bakkenbaardy.

Categorie: Echt gebeurd
Door: Maartje
Vorige week op de trein zat ik tegenover een maffioso. Ik reisde eerste klas (want niet op mijn kosten), dus ik had het natuurlijk een beetje zelf gezocht. Zwart kostuum en zonnebril, en van die achteruitgestreken vette haren in een beetje een middenlijn. Toen Giorgio telefoon kreeg keek hij bedenkelijk om zich heen en legde na wat enkel Siciliaans geprevel kon zijn snel weer af.

Een tweede achterdochtige blik later zat Giorgio weer verdiept in zijn metro te suffen. Het scheelde niet veel of er zat een gat in zijn krant, maar ik zie niet in waarom de Siciliaanse maffia het op mij gemunt zou hebben. Behalve dat er een keer op reis in Italië een jongen (Dario) you are very beautiful tegen mij heeft gezegd heb ik de Italianen echt niets misdaan.
Categorie: Menselijk
Door: Maartje
Vanmorgen was mijn bed zo zacht dat ik ondanks mijn voornemen om acht uur op te staan pas om kwart voor tien eruit ben geraakt, en dan nog niet helemaal en plein forme, mijn slechte heup hapert weer en er zit iets vast halverwege mijn keel dat ik er niet uit gehumhumd krijg.

Ik heb last van oktoberochtenden, volgens mij is het wetenschappelijk vast te stellen dat mijn bed minder zacht is in september als ik zonder scrupules kan blijven liggen tot de ochtend ver voorbij is, in plaats van mijn bed over te laten aan de kat die nogal goed is in ostentatief slapen, vraag me niet hoe.

Thee met honing, dikke sokken en gelukkig moet ik vandaag niet de deur uit.
Categorie: Menselijk
Door: Maartje
Ik ben blij dat ik 's nachts verkleumd probeer in te slapen, want dat bewijst voor mij dat het met de opwarming van de aarde zo'n vaart niet loopt. Maar ik heb intussen al te veel troeven ingezet, het is nog maar oktober en ik slaap onder een flanellen donsdeken met een trui aan en sokken en ik heb er vanavond voor het eerst mijn bouillot bijgelegd. Lekker warrum aan mijn voeten.

Resten mij nog de sprei die alvast klaarligt en de fleece slaapzak die ik ook maar naast mijn bed heb gestockeerd. Straks is het winter en moet ik van kamer veranderen, en het is hier nog zo gezellig.

18/10: De Znoddebel

Categorie: Echt gebeurd
Door: Maartje
Snipverkouden zat ik op de trein die mij van een hele dag vergaderen met professoren van Gent naar Leuven zou brengen. Ik ben zó verkouden dat mijn rechteroog zomaar begint te tranen zonder dat ik verdriet heb. Integendeel, vergaderen met professoren blijkt boeiend genoeg om mijn kop vol snot te vergeten.

In de trein naar huis heb ik in Gent mijn voeten op de zetel gelegd, de oortjes van mijn associale mp3-device in mijn eigen oren gestoken en mijn ogen toegedaan, met het plan ze pas in Leuven weer open te doen. Na vijf minuten stond er een conducteur naast mij, die simpel voorstelde dat ik beter een krantje onder mijn voeten kon leggen. Je gaat beter niet in de clinch met conducteurs die om tien uur 's avonds nog moeten werken tot Hasselt.

Met de Metro onder mijn voeten heb ik met muziek in mijn oren het tl-licht uit mijn ogen gesloten om pas vlakbij Leuven weer te zien. Ik vind treinen 's avonds laat soms iets heel existentieel hebben, maar dat kan ook aan de muziek en mijn zware ademhaling gelegen hebben.

15/10: De enkeling

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Ik heb sinds kort een gifgroene mp3speler die bulkt van de features die ik nooit ga gebruiken, maar toch liever wel dan niet heb. Een impulsaankoop om U tegen te zeggen, want ik had eigenlijk boxen nodig om aan mijn laptop aan te sluiten. Bij het binnenkomen staan de mp3spelers meteen rechts in de nieuwe makro, en ik ben daar schaamteloos slachtoffer van geworden.

Ik fietste vanmorgen voor het eerst in mijn leven op maat van muziek. Een rare gewaarwording, maar het wende snel en ineens zong Bart Peeters over fietsen tewijl ik fietste. Meezingen moet ik laten.

Ik had maar een oortje ingestoken om de gehele verkeerssituatie te blijven overzien. Ik zeg nog tegen Lisa, ja, ik haat het als mensen hun oortjes allebei insteken, dat is zo associaal. Halverwege de grote markt besefte ik dat de kans dat er een camion passeert op het voetpad van de Bondgenotenlaan nihil is, en dat een vrij oor mij dan toch niet zou redden. De kwaliteit van de muziek werd nóg beter met twee oortjes in. Principes en kwaliteit moeten elkaar in evenwicht houden.

Het is de vierde week van het academiejaar en slavistiek is er eindelijk toe te komen de studenten te briefen over de thesis die we moeten schrijven. Of de masterproef, zoals ze hardnekkig zelf zeggen. Een enkeling zegt meesterproef.

Ik heb zelfs twee nieuwe broeken en zeven paar nieuwe sokken. De consumtiemaatschappij heeft aan mij een dankbare inwoner.

14/10: De gyronef

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Naar aanleiding van het feit dat ik nog steeds weet dat in Eventail Junior staat dat Fanfreluche une poupée is.

Kinderen lezen elke letter en maken een later een woord van. Volwassen mensen zien een woord, herkennen het en gaan door naar het volgende. Niemand leest elke letter in schoenpoets.

Vroeger vond ik de oranje helicopter van professor Barabas een veel te lange naam hebben. Ik zag een G, een O en een R en maakt en de gronyfer van. Ik weet sinds Eventail Junior dat er gyronef staat, maar ik lees nog steeds gronyfer.
Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Soms ben ik ook gewoon heel vrolijk. Dan krijg ik vaak de slappe lach, zwelt er iets op in mijn meest binnenste en ben ik zo mogelijk nog actiever.

Vandaag moet ik studeren, maar vrolijkheid is het soort afleiding dat ik graag toesta.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Mijn windows media center. Ik zet 'm op alles afspelen, zomaar kriskras door elkaar.

Komt hij bij Slenterblues van Eva De Roovere en daarna The Littles Birds van The Be Good Tanyas.

Dat is gewoon krák hetzelfde nummer.

Wat een intelligente computer heb ik.
Categorie: Huh?
Door: Maartje
Ik ontdek elke dag nieuwe dingen. Een affaire, dat komt van à faire. En een poosje, dat lijkt dan weer verdacht veel op une pauze.
Categorie: General
Door: Maartje
Ik vind het altijd zo hilarisch als mensen een hele tijd opzichtig staan te surplacen voor het rode licht en dan twee seconden voor het groen wordt opgeven en neervallen.

Gezichtsverlies van het ergste soort. Surplacen is zó jaren negentig.
Categorie: Menselijk
Door: Maartje
Ik ben vrijgezel en op zich vind ik dat niet echt erg. In die zin dat er veel dingen zijn die ik erger vind, omdat ze onomkeerbaarder zijn of omdat ze meer mensen raken. En omdat ik nu al zo weinig tijd heb. Maar eigenlijk vind ik het zielig voor mezelf, of zielig van mezelf, want ik ben niet zo aan zelfmedelijden. Ik ben bijna eenentwintig en ik heb partner noch rijbewijs noch echt, deftig diploma of werk. Aan de laatste twee wordt dit academiejaar gewerkt, maar toch. Enkel mijn bachelordiploma onderscheidt me van zeventienjarige trezebezen, denk ik soms. En dat ik geen trezebees ben, maar ik wil niet voorbijgaan aan de essentie van de zaak.

Ik ben heel actief. Soms, dan denk ik, ik zal wel ADHD hebben, maar ik ben geboren voor Vitaya bestond, en dus toen ik een actief kind was had ik gewoon veel energie en dacht niemand daar verder over na. Maar sinds ik eigenlijk geen kind meer ben zou ik minder energie moeten hebben. En ik heb er zo mogelijk nog meer. Ik kan niet in een auto zitten zonder tamtam te spelen op mijn dijbenen, en ik verveel mij eigenlijk quasi permanent; ik heb een gigantische aanleg voor Weltschmerz en Mal du Présent. Ik ben steeds op zoek naar meer actie. Niet dat ik daar in sé mee zit, want door die drive doe ik zotte dingen, zoals Pools gaan studeren, naar Krakau gaan, roze petten meenemen op chirokamp en daarmee naar de Colruyt gaan. Mezelf een accent aanmeten overal waar ik kom. Cocktails maken. 's Avonds nog in zee gaan bij temperaturen van koud. In het holst van de nacht mijn kamer opruimen omdat ik niet kan slapen. Ik word soms zelf moe van de snelheid van mijn spreken.

Ik heb zelden iemand ontmoet die dat ook allemaal heeft. Zelden iemand die niet eens fronst als ik er ben. Ik hoop maar dat zo'n mannen bestaan, want ik leef in verwachting van een fantastische man van mijn leven. En ik weet niet wat ik denk van gevoelens op het internet, maar misschien heb ik hier iets aan, een mens weet dat niet. Of iemand anders, 't is hoeft niet altijd plasma te zijn dat ik doneer.

07/10: Mer

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Maar de zee blifjt toch bijzonder. Ik was nog nooit 's nachts op het strand geweest. Donker, en de zee was dichterbij dan gedacht. De branding en de schuimkoppen dertig meter verder hadden weinig met elkaar te maken, blijkbaar. En twee vallende sterren gezien.

07/10: Kop

Categorie: General
Door: Maartje
Twee korte nachten en ik ben stikkapot. Ik lig in bed en denk eraan om mij seffens serieus al op mijn goede heup te draaien en al te gaan slapen. Een zwaar hoofd toen ik nog wat aan het werken was en daar zit geeneens alcohol voor iets tussen. Zielig jong. Echt zielig. Ik zou hyperactief moeten zijn en morgen uitslapen, maar nee hoor, morgen sta ik op om negen uur en begin ik te werken om het werk dat ik vandaag zwaarhoofdgewijs heb laten liggen erdoor te krijgen.

Echt erg.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Dit bericht is tijdelijk niet te lezen, omdat het dingen zei die niet zo lief zijn over iemand die hier weleens zou kunnen terechtkomen.

03/10: Den Dany

Categorie: Ik ben student
Door: Maartje
Toen ik de datum op mijn nota's schreef vanmiddag zag ik dat het alweer oktober is, en humo geeft mij volledig gelijk onderaan zijn televisiepagina's. Tijd om te academiejaren, ik moet beginnen studeren en luisteren naar het homogene gedruis van de regen op de venster, oktober doet zijn best dit jaar. Geklater dat zich dan laat mengen met het getokkel van mijn superzachte keyboard.

Ik vind Dany Verstraete al drie avonden sympathiek.
Categorie: Huh?
Door: Maartje
Ik maak gekke dingen mee tegenwoordig. De nummerplaten hebben een complot gesmeed en willen mij iets duidelijk maken, ik weet alleen nog niet wat. Ik lees dus zowat elke nummerplaat die ik passeer als ik fiets. De meesten beginnen met een X, 'n 't zijn dus die die mij iets willen zeggen. Maar er is ergens ook een mercedes die BMW als nummerplaat heeft, en soms zijn nummerplaten zelfs een heel klein beetje poëzie, zoals SKY001, die ik passeerde toen ik terugkwam van mijn werk en mij afvroeg of er ook nummerplaten met een 0 begonnen. Ik hoopte dat ik er voor thuis nog een zou tegenkomen, en toen diende SKY zich aan. Soms voel ik mij een beetje slecht en dan denk ik aan de duizenden X'en die mij dagelijks passeren, en dan denk ik, het kan alleen maar geluk brengen.
Categorie: Ik ben student
Door: Maartje
Ik ben een tekst aan het lezen over seksueel geweld als oorlogswapen tijdens de oorlog in Bosnië-Hercegovina, en om begrijpelijke redenen wordt dat na de eerste bladzijde afgekort tot BiH. Er is zoveel Brussel-Halle-Vilvoorde in onze pers dat ik dat spontaan als Brussel-Halle-Vilvoorde blíjf lezen. Dan staat er bijvoorbeeld: tijdens de hele oorlog werden er in Brussel-Halle-Vilvoorde zo'n 200 000 vrouwen verkracht omdat ze tot een andere etnische nationaliteit behoorden.

Zover is het gelukkig nog niet gekomen.