Archieven

U bekijkt momenteel de archieven voor September 2007

30/09: Rep

Categorie: General
Door: Maartje
Het eerste gedichtje dat ik vanbuiten leerde, 15 jaar geleden, ging van:

Haast je rep
uit je bed
dag ma dag pa
melk met chocola
vlug mijn jas boekentas
en naar de klas
snel de bel opzij opzij
en in de rij
maar oei wat nu gedaan
ik heb mijn pyama nog aan.


De Google leert mij dat het van Geert de Kockere is en wel degelijk leestekens bevat, maar ik heb de gewoonte het nog steeds onbewust op te rakelen zonder interpunctie. Voor mij was Rep jarenlang de hoofdrolspeler van het gedichtje. Toen had ik de schrijver door en nu is-ie zo zielig naamloos.
Categorie: General
Door: Maartje
Ik vind dat ongeloofelijk belangrijk. En ontroerend soms. Marie Kételslégers viel mij op door haar gekke naam. Haar beroep is aucune sauf la solidarité.

29/09: Wintertenen

Categorie: General
Door: Maartje
De wereld roept winter en de herfst is nog geeneens goed en wel begonnen. Maar ik wil wel al een sjaal aandoen, mijn bouillot opwarmen en lekker in de zetel kruipen met thee of achter mijn bureau gaan zitten en slurpend lezen in de eerste teksten van mijn cursus Russisch. Vroeger haatte ik de herst omdat de zomer zoveel toffer lijkt. Ik baalde van mijn verjaardag op het randje van de late herfst en wou in de zomer verjaren net als iedereen die ik kende.

In het middelbaar lustte ik geen thee, maar ik heb het altijd iddylisch gevonden een pot te maken en daarmee naar boven te trekken. En 't ruikt zo lekker. Ik heb thee leren lusten en de herfst leren appreciëren. De bomen achter mijn dakraam worden altijd op één nacht kaal en ze zijn nu nog maar aan verkleuren toe.

De kippen zitten in een huddle bij elkaar gepakt en zien er zo lekker fluffy uit in de wind en de kat slaapt sinds het begin van het academiejaar op een bureaustoel, zo compact als-ie maar kan. Ik denk dat ik mijn flanellen overtrek opleg, ik zie bijna wolkjes als ik adem 's nachts.

29/09: Financieel

Categorie: General
Door: Maartje
Ik heb deze week voor 400 euro rijlessen gekregen en ik heb echt niet het gevoel dat dat baanbrekende resultaten heeft. En ik heb ontgoochelend weinig verdiend met mijn bosmaaivakantiejob. Pfrt.
Categorie: General
Door: Maartje
Wim de Vilder zegt in Humo dat hij niet heel erg slim is en dus vaak iets moeten opzoeken op Google of Wikipedia. Ik doe zelf ook niet anders, vooral omdat Wikipedia artikels heeft in heel veel verschillende talen. 't Is boeiend om te lezen hoe verschillend de Poolse en de Russische versie van het lemma Stalin zijn. Er heeft zich zelf iemand beziggehouden met alle seizoenen van Thuis samen te vatten in het Engels. Ik ben dan iemand die dat leest, maar toch.

Maar waarom is het Wikipedia en Google zonder lidwoord? Men zoekt toch ook iets op in de Winkler Prins? Ik weet wel dat er maar één Wikipedia is en één Google, maar er is toch ook maar één zon en die krijgt wel een lidwoord.

-Kijk eens op de Wikipedia (want encyclopedie is toch verzwegen?).
-Zoek dat eens op via de Google (-zoekfunctie op je computer/-werkbalk op je desktop?).

Of is het zoals met boeken en zijn het eigenlijk gewoon titels? Ik vind dat er best lidwoorden bijmogen, ik ben er al de hele avond in mijn hoofd mee bezig en het gaat steeds natuurlijker klinken. Gewoon een kwestie van wennen.


26/09: Nomen Clatura

Categorie: General
Door: Maartje
Eerste les Russisch sinds lang. Ik had schrik voor een Poolse spraakwaterval, of tenminste een hoorbaar, lelijk accent, maar alles ging goed, of toch zo goed als mogelijk is. Alleen dat de professeuse mij Haartje heeft genoemd. Close enough, zou ik zeggen na het voornamendebâcle dat Polen was, maar ik heb toch liever de foute versie van mijn rij-instructrice, die zegt tenminste Saartje.

Ik heb al een beetje een burn-out met die rij-lessen erbij. Ik voel mij weer in het eerste jaar, met middagpauzes om op te vullen, al grasduinend in de Fnac. Een heel mooi prentenboek gezien over een eend en de dood, die vriendjes worden. En toen de eend stierf had de dood ook een vriendje om te begraven en bleef-ie helemaal alleen achter. Zo is het leven, dacht hij erbij, en ik was blij dat ik op dat moment een lunchafspraak had, ik sta niet graag te grienen tussen prentenboeken.

Bij Saramago is de dood vrouwelijk, maar in dit boek gaat het om een man. Zonderling.

Ik heb vandaag de pedalen mogen gebruiken, en ik ben niet stilgevallen, hetgeen volgens Irina hoogst-uitzonderlijk is. Ik verdenk Irina (of Irena, maar voornamen schijnen nog maar weinig te betekenen vandaag de dag) ervan dat tegen al haar studenten te zeggen, maar ik kan niet zeggen dat het niet leuk is om te horen. Ik ben ook maar een mens die leert autorijden tussen allemaal mensen die al kunnen rijden, of toch al een rijbewijs hebben.

Voorts roopt alles over lolletjes.
Categorie: General
Door: Maartje
Een eerste bericht vanop mijn Dell Inspiron 1521, en ik heb zelf al firefox en openoffice geïnstalleerd. Niet te geloven hoe volwassen en zelfstandig ik ben sinds ik slachtoffer ben geworden van een dubbel misdrijf. En dat allemaal in het rood en op kosten van de verzekering, via een achterpoortje dat ze daar zelf niet wisten zijn. En wat een gemakkelijk toestenbord, ik ben helemaal blind aan het typen en ik ben niet één van de mensen die daar in het tweede middelbaar hun dinsdagmiddag voor opofferden.

En ook het eerste bericht sinds ik mij op de openbare weg heb begeven in een auto (die keer op kamp niet meegerekend, dat was in het donker onder een brug in het midden van niemandsland). Ik ben op de fiets al een gevaar, dus goh, ik ben voorlopig alleen blij dat ik ongeschonden ben en Irena ook, en ik ga niet klagen dat ik de pedalen niet heb mogen gebruiken, ook al kan ik dat al. Irena was tenminste al in de wolken over mijn stuurtechniek.

En daar dan nog bij ook al les gehad vandaag, ik heb er zelfs een beetje hoofdpijn van gekregen.
Categorie: General
Door: Maartje
Mijn glimmend rode nieuwe Dell-laptop shipped to Heverlee! Op kosten van de verzekering, plus zestien euro voor de glimmend rode kleur!

Hoera! Zou UPS op zaterdag werken?

20/09: Fysica en ik

Categorie: General
Door: Maartje
Ik was als kind altijd verwonderd dat de spiegel op de badkamer ook weet dat ik voeten heb, en dat er vloer is, en een tapijtje en alles. Dat de spiegel niet gewoon opnam wat hij zag en verder niets. Een rechte lijn van waar hij begon, tot de volgende muur. Spiegels waren voor mij denkende dingen, die de kleur van mijn sokken kenden en zelfs het stukje vloer helemaal tegen de muur waar de spiegel aanhangt. Als je heel goed kijkt kan je dat ook in een spiegel zien. Ik dacht dat mijn sokken en de vloer er enkel waren als ik vooroverboog om in de spiegel te kijken, dat-ie dan alleen de moeite deed om te tonen wat ik zelf ook kon zien.

Toen ik fysica kreeg in het derde middelbaar leerden we dat spiegels licht weerkaatsen, en dat mijn sokken dus de stralen die ze eerst gebroken hebben gewoon altijd naar de spiegel sturen, ook als ik bijvoorbeeld 's nachts naar de wc ga en de spiegel geen blik gun. Ik heb daar altijd sceptisch tegenover gestaan, en ben er nog altijd van overtuigd dat mijn sokken niets in die spiegel te zoeken hebben tenzij ik er zelf achter ga. Moest ik 's nachts heel snel en stiekem in de spiegel kijken en naar mijn voeten zoeken, dan was daar volgens mij gewoon een zwart gat.

Fysica is een domme materie.

20/09: Ik sta Paff

Categorie: General
Door: Maartje
Lindsay Pfaff is al meer dan een week bevallen en ik weet dat nu pas. Tss.

19/09: Oostblok

Categorie: General
Door: Maartje
De jaren negentig in Polen. De toekomst lonkt. Nagelnieuw kapitalisme, bedrijvigheid alom. Het Westen roept, de toekomst ligt voor het grijpen, de geschiedenis herhaalt zich deze keer niet. Alles is nieuw, en alles is goed. Het moet iets zijn om dat als volk mee te maken. Coca Cola voor het eerst proeven als je al volwassen bent, daar kan je volgens mij een bestseller over schrijven. Of je leven lang op schoenen van caoutchou gejogd hebben en ineens Nike Air schoenen passen. Goh, de verwachting.

Ik heb een maand op de afdeling migratie gewerkt in Hasselt, als jobstudent. Ik moest er arbeidskaarten van het type C in de printer schuiven, voor de mensen die een jaar lang mochten werken, en afwijzingsbrieven in enveloppen steken, voor de mensen die dat niet mochten. Het leeuwendeel van die mensen kwam uit Polen, en dat was al na 2004. Ik denk niet dat de gemiddelde Poolse kuisvrouw iets gemerkt heeft van Polen en EU en kapitalisme.

Er zijn natuurlijk wel mensen die het gemaakt hebben, zij hebben gebouwen gekocht die ze verdelen in appartementjes die ze dan verhuren voor te veel geld (en in één baan pikken ze er zo nu en dan een laptop uit en, ik zeg maar wat, een digitale camera).

De mensen die in de gebouwen gaan wonen hebben het níet gemaakt. Zij drinken vaak nog steeds te veel wodka, maar ze doen dat met schoenen van Nike aan die mensen hier niet meer zouden aandoen moesten ze er voor betaald worden. Ze doen hun boodschappen wel in een supermarkt waar de mijne niet aan kan tippen, maar ze kopen er augurken per kilo die ze zelf opleggen. Daarvoor moeten ze ook bij de kruiden zijn en bij de azijn, een wandeling van gauw een halfuurtje als je oud bent en slecht te been. Er is een hele generatie die niet anders dan meekan, maar daar eigenlijk de energie niet voor heeft.

Polen is een geweldig land, maar je kan er maar beter niet oud zijn. En eigenlijk ook niet jong. De jonge Pool te veel Coca-Cola, wordt zwaarlijvig, moet opboksen tegen een Europa vol vooroordelen (zo ook hier), wil de wereld zien maar krijgt daartoe weinig kansen, woont in een klein appartement met oudere Polen, eet 's middags bij McDonalds, 's avonds in de Pizza Hut.

En in de zomer, als de toeristen komen, verdubbelt McDonalds zijn hamburgers in prijs.
Categorie: General
Door: Maartje
Zichtbaar smeltende ijskappen en dan maken ze daar bij het journaal een beetje heugelijk nieuws van, omdat daar dan ook bootjes kunnen varen van Canada naar Rusland en terug. Ik word ongeloofelijk bang van zulk nieuws, het soort angst dat mij 's nachts als ik wakkerlig echt naar de keel grijpt. Misschien wil ik op een dag wel kinderen, en ik wil niet overdreven iddylisch doen over de stekelbaarsjes die ik in de beek in mijn buurt heb gevangen in mijn jeugd, want ik woon in een verkavelingswijk van formaat zonder beek in de buurt, maar ik zou toch graag hebben dat mijn kinderen weten dat ijs een natuurproduct is en niet altijd uit de vriezer komt.

Ik walg van Vlaamse steenwegen waar gigantische winkels dag en nacht verlicht zijn, omdat de bescherming van onverkochte kasten in dozen inderdaad belangrijker is dan milieubehoud. Volgens mij gaat het daar serieus verkeerd, energie gebruiken wordt gezien als iets ongeloofelijks evident. Ter preventie van allerlei triviale zaken, zonder de gevolgen te overzien.

Vanaf nu beschouw ik electriciteit als een luxeproduct, spoel ik mijn gezicht af met koud water en zet ik de douche af zonder daar eerst een beetje met mezelf over na te denken. Ik ga het water in mijn bouillot recupereren en niet meer elke middag toast eten. Ik fiets al altijd (met dat ik nog geen rijbewijs heb), dus daar ben ik goed bezig. En ik ga meteen een ecologisch ongeloofelijk verantwoorde appel eten.
Categorie: General
Door: Maartje
Ik heb ongeloofelijk genoten van de vakantie, maar nu voel ik mij al een tijdje ongeloofelijk nutteloos en heb ik ongeloofelijk veel zin in het begin van het academiejaar volgende week.

Goh, een thesis schrijven is wel het summum van productiviteit, en tussendoor nog moeilijke staaltjes Russisch en Pools leren en kijken waar dat allemaal vandaan komt en niet te vergeten ook genieten van de herfst, en misschien gaat het in de winter wel weer sneeuwen, en ik heb een leren vest gekocht om aan te doen als het winderig is, en deze avond beginnnen we met onze pas opgerichte club-van-mensen-die-uit-de-chiro-zijn-gegaan allemaal toffe dingen te doen, en ook elke week yathzee's blijven zwemmen, en een beetje tegen mijn zin natuurlijk veel te vroeg opstaan, maar dan toch genieten van de cornflakes, en elke dag een appel eten, en leren rijden en dan terug genieten van een vakantie die ongetwijfeld nog beter is dan deze, want we gaan met heel ons clubje fijne mensen mee koken op kamp dit jaar, en dan afgestudeerd zijn en eens beslissen wat ik wil zijn in deze wereld.

Spannend.

14/09: Cloaca?

Categorie: General
Door: Maartje
Ik heb gemerkt dat de zon vandaag schijnt. En dat de kippen ondanks hun vernieuwd dieet nog steeds weigeren eieren te leggen, De tijd begint wel een beetje te dringen, want vanavond eet ik broodje gezond en ik heb daar graag een eitje op. Ze kunnen zich dus gaan haasten of ik haal de ontstopper boven.

Geen kloaka die daartegen bestand is.
Categorie: General
Door: Maartje
Yves Leterme in opspraak gebracht door de ketnetreporter Daan. Ik hou van Karrewiet, daar kom ik eerlijk voor uit, maar ik ben al een tijdje niet meer aan het volgen, Daan is nieuw voor mij. Ik kan trouwens zo al zijn dat-ie later heet gaat worden. Daan vraagt het volkslied te zingen, en Yves Leterme doet een beetje dom. De Franstaligen doen vervolgens een beetje moeilijk.

Rien n' a changé, en ik denk maar één ding: maak van Daan de Ketnetreporter onze premier en al onze problemen zijn opgelost. Ik ben voor.

12/09: Mornin'

Categorie: General
Door: Maartje
De septemberochtend is zo specifiek dat ik al vergeten ben hoe een augustusochtend gaat. Het is koud en vochtig en de zon is nog laag, maar hij is er wel, en de kippen maken veel te veel lawaai. Moest ik nog naar school moeten, ik zou de septemberochtend zo weer gaan haten en de kippen ook, maar ik ben al zolang student dat ik ervan ben gaan houden. Het ligt er natuurlijk aan dat ik het gros van de septemberochtenden niet bewust meemaak, dat ook.

12/09: Gamma

Categorie: General
Door: Maartje
De Belg in mijn buurt houdt erg veel van buitensporige tuinverlichting in de voortuin. Ik vraag me af wat de gemiddelde achtertuin zoal herbergt aan verlichting, ik denk spontaan aan stadionverlichting en electrische palen met een vermogen van quintiljoen dinges. Gelukkig is de achtertuin doorgaans omgeven door een haag, die, als het zondag is, zo mooi gesnoeid is dat het weer lelijk wordt. Maar waarom voortuinverlichting? Zodat een ongenode gast zich tegen elf uur 's avonds ook nog welkom voelt?

Zouden buitenlandse reisgidsen het dan hebben over de gastvrijheid van de Vlaming, de Waal, de Brusselaar, de Belg? De Poolse reisgidsen over Belgia waren altijd behoorlijk beknopt. Ik wil zelfs zeggen bedroevend, maar uiteindelijk werd ik er niet droevig van, want ik weet genoeg van België, en ik lees buitenlandse reisgidsen alleen voor de spelfouten in cafénamen. De birkelder op de Oude Markt wordt aangeraden in Polen, en die zou ík dan weer afraden. Maar nu ik erover nadenk, misschien is een café in een kelder met veel te veel bier en veel te weinig lucht wel echt iets voor Polen.

Overigens doet mijn reisgids van Polen pijn aan mijn grammatica. Warschau, toch al even de hoofdstad, is ook soms Varsovie. Mijn thesis zal misschien over vertaalproblemen gaan, en moest ik Romaanse studeren, dan kwam deze erin. Misschien in het voorwoord.

Die tuinverlichting, dat is om de buren de ogen uit te steken, en als dat niet lukt, dan worden ze wel uitgeschenen, met een voltage van kan-niet-meer en een design dat echt niet duidelijker uit een winkel op een Vlaamse steenweg kan komen. Meubelboulevard is een woord dat Humo mij vandaag geleerd heeft en kijk, het dient zich meteen al aan.

11/09: Quid agis

Categorie: General
Door: Maartje
Bij de praktische mededelingen, en meteen ook voor de laatste keer: de noedels zijn vertrokken, en online is er een achtergrond met stippellijn en een paar foto's. Als begin kan dat tellen.

Bij de ergernissen: het zwembad zat vandaag vol met Japanse uitwisselingsstudenten die duidelijk het principe van baantjeszwemmen nog niet geheel onder de knie hebben. Ik heb op zich natuurlijk niets tegen Japanse uitwisselingsstudenten, een paar maanden geleden was ik zelfs een soort van Japanse uitwisselingsstudent, alleen niet Japans genoeg, maar als ik 50 baantjes wil zwemmen dan moeten ze voor mij uit blijven of snel genoeg zwemmen.

Bij de bemerkingen: veel te veel mannen dragen een speedo. Veel te weinig vrouwen dragen een bikini. En Idefix heet Dogmatix in het Engels.

Bij de ontgoochelingen: 50 baantjes, dat zijn maar 450 caloriën weg. Morgen opnieuw, voor zolang ik nog tijd heb.

09/09: 09/09/09

Categorie: General
Door: Maartje
Te bedenken hoeveel mensen er een trouwfeest aan het plannen zijn over twee jaar, omdat ze denken dat dat origineel is.

09/09: Zonder Zomer

Categorie: General
Door: Maartje
Ik mis de zomer. Toen het in april prematuur begon te zomeren in België, zat ik in de laatbloeiende Poolse winter te verkleumen. Toen ik terugkwam beleefde België de herfst van zijn leven en werd het heet in Krakau. En de verwachtingen die ik had toen ik moest thuiskomen zijn ingelost, daar niet van, maar nog moeten thuiskomen is ongeloofelijk veel spannender dan meer dan twee maanden geleden thuisgekomen zijn. En ik ben wel blij dat ik thuis ben, maar ik had gehoopt dat mijn kamer voor de rest van mijn dagen een soort luxeparadijs ging zijn, maar niets daarvan, na het chirokamp was er nog even een vlaag van ongewone zachtheid, maar ondertussen slaap ik in een bed dat dodelijk doorsnee is.

Bijvoorbeeld 23 juni was een goeie dag, het was toen warm of zelfs een beetje heet in Krakau. De badkamer van mijn appartement was al gepoetst, mijn shampoo zat in een toiletzak, waardoor ik op vakantie was in de nadagen van een verblijf, met het zich thuisvoelen dat vakantie mist en toch ook de opwinding die erbij komt te kijken. En ondertussen kocht ik een boek, las ik het uit in de iddyle van de planty op een bank in de zon, en dacht ik verwachtingsvol aan de aankomsthal van Zaventem, want daar hangt een bord met Welcome to Belgium op, dacht ik. Ik mis dat boek, ik mis de verwachting en ik mis de zomer die er toen heel even was.

Het bord in Zaventem was weg en het eerste stuk België dat ik zag was de E40. De dag erna moest ik zorgen dat ik geen onterechte tweede zit moest afleggen, omdat er een secretaresse is die niet kan tellen, en nog later moest ik al naar de proclamtie en ondertussen is ook dat al zo lang geleden dat zelfs mijn uitslag minder goed is geworden, want recenter is altijd beter. En ik moet dringend een thesisonderwerp gaan verzinnen, dus deze week ga ik een beetje productieve academische sleur creëren in mijn leven, hetgeen al zo lang geleden is dat ik bang ben dat ik er gewoon de skills niet meer voor heb.

09/09: Week

Categorie: General
Door: Maartje
Een week vakantie. En ik heb, in respectievelijke volgorde, niets gedaan, en daarna nog eens niets. Maar toch een beetje.

Wafels verkocht onder het mom van de chiro, terwijl we eigenlijk alleen maar op café willen gaan met mensen die uit de chiro zijn gegaan. Gemeen, maar wel zó winstgevend.

Een afscheidsfeestje met mojito's, en meteen de officiële lancering van de noedels. De eelste leactie is van mij en de delde ook, maal dat betleft gewoon een glapje ovel Chinezen.

Gisteren helemaal anti-separatistisch naar Wallonië getandemd, op wat waarschijnlijk de donkerste zaterdagavond van september was. Gelukkig niet alleen. En vermoeiender heb ik ze ook nog niet gehad, 25 kilometer zonder versnellingen laten zich sneller voelen dan een paar mojito's. En ik heb bonsoir gezegd tegen heel Grez-Doiceau.

Een yathzee gezwommen, ofte 50 baantjes.

Zo, qua start kan dat tellen.

08/09: Joop Goedkoop

Categorie: General
Door: Maartje
Joop is van Nederlandse afkomst en werkt sinds kort in de plaatselijke supermarkt. Zonder reclame te maken, het soort supermarkt dat claimt de goedkoopste van het land te zijn en waar je met één kar naast een andere kar staat en de meneer/mevrouw van de kassa dan alles van de ene in de andere legt. Da's nog geen evidentie, want bij mjin kar zijn ze eens halverwege van meneer veranderd en toen moest-ie aan mij vragen in welke richting het ging.

Joop heeft toen hij gezwind de doos ijs wou scannen hem bijna laten vallen. En hij weet niet wat een knolselder is.

-En dit is?
-Knolselder.
-Als u het zegt.

Maar zó schattig.
Categorie: General
Door: Maartje
Het Journaal!

Een jongen neergestoken door zijn vrienden. Daaromtrent een sterk staaltje non-journalistiek, op de VRT om zeven. Martine vraagt aan hete blonde verslaggeefster # 1 ter plaatse of er al meer info is over het motief, want daar kon de politie niets over zeggen. Ja, Martine, daar heeft de politie inderdaad niks over gezegd. (Verplaatsing met ons belastingsgeld - enfin, ik betaal geen belastingen - totaal overbodig.)

Maar de jongens waren van Russische afkomst.

Sja, weer drie mensen meer die op het Vlaams Belang stemmen.

05/09: Ad valvas

Categorie: General
Door: Maartje
Vanaf nu www.oostblog.be. Hoezee!

04/09: Plasmaferese

Categorie: General
Door: Maartje
Alle mensen zouden moeten plasma geven. Of toch alle gezonde. Op een dag word ik misschien ook ziek en dan zou ik het enorm appreciëren moesten alle fitte twintigers een beetje lichaam afstaan aan mij. Dus ik ga regelmatig, en 't zou daar eigenlijk altijd stampvol moeten zitten, maar meestal is het er halfleeg. Een mens kan niet veel meer schrik hebben van spuiten dan ik, dus da's geen excuus.

En overlaatst heeft de meneer zo verkeerd geprikt dat mijn hele arm van rood over blauw via paars naar zwart is gegaan, en tegenwoordig is hij groen. De recuperatie is duidelijk begonnen, want 't is allemaal aan het verzakken naar de zijkant. Bah.

Maar ik heb gisteren gewoon mijn andere arm gegeven, aan een mevrouw. Want daarna is 't van gratis drankje en koekjes en warme chocomelk en eventjes behandeld worden als held. Goh, en de zieke mensen worden er ook alleen maar beter van.
Categorie: General
Door: Maartje
Je kan niet zeggen, het dendert niet, als mensen vragen hoe het is. Doorgaans lopen mensen door voor je antwoord hebt kunnen geven. Niemand luistert als je faalangst hebt, zeker niet als je daar de resultaten niet naar hebt. Dat je thuis mist, dat interesseert geen hond op erasmus, want ook een hond mist zijn baas wel eens, maar wil dat vooral niet laten blijken, om redenen die ik niet snap. Of je zou kunnen zeggen dat je ouders net gescheiden zijn, maar dan begint de halve wereld met zijn tenen te wriemelen en daar word je zelf weer ongemakkelijk van. Zwijgen lijkt dan vaak het minste kwaad, of zeggen dat alles in orde is. En daarbij op je lip bijten, onzichtbaar in je mondhoek.

't Is nochtans duidelijk dat er soms weleens iets scheef zit. Dat moet iedereen die een krant leest al gemerkt hebben. Zelfs op het VTM-nieuws zijn ze er al achter.

Ik ben een mens met ongeloofelijk veel gebreken. Ik weet niet wanneer ik moet zwijgen en ik heb geen greintje tact, maar als ik aan iemand vraag hoe het is, dan ben ik tenminste altijd beleefd genoeg om te luisteren. Ik heb vriendinnen gehad die verhalen vertelden over anorexia en overgeven en laxeermiddelen waar ik zelf misselijk van werd, maar ik heb tenminste altijd de decency te doen alsof het mij interesseert.

01/09: Wat blijft

Categorie: General
Door: Maartje
Kijk, er zijn trouwens dingen die je niet kan veranderen.

Deze zomer stopt er mee voor ze goed en wel begonnen was. 't Is één september en eigenlijk is het pas herfst op de eenentwintigste, maar eerlijk zijn, de herfst begint samen met het schooljaar. Een prachtig voorbeeld van een Belgische zomer, ik zit er niet eens mee, eigenlijk, je kan er maar beter aan wennen als je hier geboren wordt. Maar wordt dat dan een Vlaamse zomer of in Wallonië een Waalse?

Ben oui, quoi, c' était vraiment une été wallonne cette année.

Dat klinkt dus van geen kanten.

01/09: Rentrée

Categorie: General
Door: Maartje
Eén september blijft een bange dag. Ik ben vandaag aan zee geweest, en ik vond het zielig voor alle kindjes, dat ze maandag geen zandkastelen meer kunnen bouwen, maar moeten leren hoe ze dat spellen, zandkasteel. Zelf ook een fantamastisch zandkasteel gebouwd, trouwens. Met twee slotgrachten rond en een toren. En een olifant. En gekeken hoe de vloed alles helemaal heeft verzwolgen.

Waarschijnlijk dat ze daar allemaal niet mee inzitten, maar ik ging vroeger zelf niet graag naar school, daarmee misschien. Ik herinner me een één september waarop ik zoveel muggebeten had dat ik in de klas de zomer letterlijk nog voelde jeuken, of een 31 augustus waarop de kat bij mij lag in mijn bed, en hoe jaloers ik daarop was. Er was ook eens een eerste schooldag waarop het zinderend heet was. Verschrikkelijk gevangen in een klas. School is, als je er goed over nadenkt, een vreselijk gruwelijk gegeven.

En het Heilig Hart in Heverlee had (en heeft, waarschijnlijk) er een handje van weg ook de laatste dag van de vakantie te verpesten door dan de boekenverkoop te organiseren, bij voorkeur 's ochtends als het nog nacht zou moeten zijn.

Allemaal onverwerkte trauma's.