Archieven

U bekijkt momenteel de archieven voor June 2007
Categorie: General
Door: Maartje
Een mens zou voor minder gereversecultureshocked worden als er vijgenyoghurt in de frigo staat en daarnaast rabarberyoghurt.

Maar goed, voor de rest nog niets van gemerkt.

Allez, ik heb al een valse naam opgegeven aan de beenhouwerij, ik heb al geflirt met een oude meneer en ik heb mij zelfs al geërgerd aan dingen, en dat deed ik daarvoor ook al, dus ik ben helemaal terug. Allez, waarom schrijven de mannen van de Colruyt verlaten parking met winkelkar is een misdrijf. Dat is toch geen zin? In Polen kunnen ze beter Nederlands, verdorie.

Alleen dat zeeklimaat steekt mij nogal tegen. Als er nu nog een zee in de buurt zou zijn, maar nee hoor. In Polen is er landsklimaat en daar is wel een land in de buurt.
Categorie: General
Door: Maartje
Als ik niet meer moe ben, niet meer in Polen ben, geen stadgids meer ben en geen geld meer kan uitgeven wegens alles is te duur, dán ga ik bloggen over reverse culture schokken en meer van dat.

Maar eerst, zoals dat weleens gezegd wordt, een beetje slapen als ik kan.
Categorie: General
Door: Maartje
Om vier uur is het hier al zo licht dat het zelfs niet meer omgekeerd aan het schemeren is. En dan blijkt dat gaan slapen niet meer het logische gevolg is van wakker zijn.

Hetgeen niet eens vervelend is.

21/06: Aa

Categorie: General
Door: Maartje
Het alfabet van Erasmus, het Krakau-ABC, of ook de Almanak van buitenlandse ervaringen. Interactief en scrolvriendelijk! Nieuw en oud! Ik zou zeggen, opla!

Voor een volledig overzicht, ga naar de archieven!

21/06: Bb

Categorie: General
Door: Maartje
Bezoek was altijd fijn, en bananen trekken op niks in Polen, en ik heb het nog nooit zo veel over België gehad, en dus heb ik er ook nog nooit zoveel over nagedacht, maar de slotconclusie is dat het dan wel een raar concept mag zijn, zonderling en enigzins gekunsteld, maar awoert of ook wel Boe! aan het separatisme! En bloggen, en de problemen met het genre.

En alle begin is moeilijk.

21/06: Cc

Categorie: General
Door: Maartje
Cervela’s, ook wel worsten genaamd, trekken op niks in Polen, en jammerlijk is mijn computer nog altijd niet teruggebracht, ’t waren dus echte schorriemorries, en geen schorriemorries-voor-een-dag. Jammer.

21/06: Dd

Categorie: General
Door: Maartje
Donder bleek steevast nefast voor de internetverbinding, en Duitsers waren overvloedig aanwezig, of zoals één van hen het wist te zeggen:

‘We’re everywhere, really, ask someone in the street about his nationality and it’s always german. I heard about a polish minority trying to survive, but I don't think they dare to come out.”

Maar bon, geen klagen over Fritzen. Ze hebben het al eens over hun geschiedenis, en de ene gaat daar anders mee om dan de andere. En vaak komt er een moment dat ze Leopold II in uw gezicht smijten, en dan sta je daar als Belg.

En dat we dinsdag veel te vroeg les hadden. En iets van een dief.

21/06: Ee

Categorie: General
Door: Maartje
Mijn energiepeil was des nachts gewoonlijk hoger dan des dags, hetgeen vermoedelijk een soort van wisselwerking moet geweest zijn, maar bon, ’t is eens iets anders, en de nacht heeft ook zijn charmes. En veel Engels gesproken.

En Poolse mannen zijn doorgaans hoegenaamd niet erotisch.

21/06: Ff

Categorie: General
Door: Maartje
Maar twee Finnen tegengekomen, maar één ervan wist wel meer over Belgisch bier dan ik, eigenlijk. En vermoedelijk is mijn fixatie op negatieve dingen vooral mezelf nadelig gebleken. Ah well.

21/06: Gg

Categorie: General
Door: Maartje
Gratis bestaat niet in Krakau. Als je iets ‘gratis’ krijgt, moet je er een grosze voor betalen. Hetgeen natuurlijk nog altijd weinig is, maar ’t is niet fair, vind ik.

En op dit moment is het aan het gieten, en dat is niet de eerste keer.

21/06: Hh

Categorie: General
Door: Maartje
Dat hemmeke van Xavier is iets te vaak uit te kast gekomen, en dat ligt niet aan het landsklimaat, me dunkt. Verder ook heimwee gehad natuurlijk, maar nooit levensbedreigende proporties.

21/06: Ii

Categorie: General
Door: Maartje
Intergratie in de plaatselijke Poolse gemeenschap is niet gelukt, afgezien van de onderburen, maar dat was ook niet de bedoeling. Maar ik ben tegenwoordig wel bijzonder internationaal.

21/06: Jj

Categorie: General
Door: Maartje
Ik had in België een jas gekocht van negen euro en die kwam bijzonder goed van pas wegens de kou en de wind. En ik heb eens met een Spanjaard gepraat die Juan noch José heette, maar dat kwam alleen omdat zijn broer al Juan heet en zijn vader José. Zijn echte naam ben ik vergeten. Maar in België was het een vrouwennaam.
Categorie: General
Door: Maartje
De kou was hier zo koud dat ik default met sokken heb geslapen tot begin juni, toen ik bloot ben beginnen slapen. En ook dat dat hier ineens een forum over klimaatverandering is geworden. Niks op tegen, ga gerust verder.

21/06: Ll

Categorie: General
Door: Maartje
Ik ben bijzonder lui geworden in Krakau, maar ik ben hier natuurlijk ook niet naartoe gekomen om te strijken. En ik heb trouwens gestreken. Ha! En ik heb paprika leren lusten en vaak gegeten, en ook yoghurt zonder suiker.

En ook het landsklimaat niet vergeten.

21/06: Mm

Categorie: General
Door: Maartje
Marta bleek een betere variant dan Martie of Margtje, en ik ben ook nogal eens melancholisch geweest, maar dat ben ik ook in België dus dat hoort hier eigenlijk niet thuis.

21/06: Nn

Categorie: General
Door: Maartje
Nina zei ‘Hi I’m Nina’ met zo’n vettig Amerikaans accent dat ze voor de rest van haar leven grappig blijft in mijn hoofd. Overigens besefte ze zelf niet hoe stereotiep ze wel niet was, altijd aan het vreten en overmatig dik. Maar! Sympathiek, dat wel. En ik ben helaas geen native speaker geworden, maar wel nativer dan in het begin.

En op een dag werd ik ontroerd door een nobele daad.

21/06: Oo

Categorie: General
Door: Maartje
Dat Oostblok van weleer blijft vooral zichtbaar als je oude mensen onder de loep neemt, die er nogal tamelijk Brezjnevs bijlopen en over het algemeen saaie levens lijken te hebben. Maar bon, da's misschien een universeel kenmerk van de derde leeftijd.

21/06: Pp

Categorie: General
Door: Maartje
Dat van de paprika heb ik al gezegd en dat van Pools spreken zal ook wel duidelijk zijn. Belgische paté blijkt hier ineens een wereldvermaard product te zijn, en ik heb zo vaak pampampam gezongen dat ik er zelf zot van geworden ben. En Pan Dudek had dan wel zijn bijzonderheden, maar hij mocht er toch ook zijn, als leraar én als mens.

21/06: Qq

Categorie: General
Door: Maartje
Ik heb eigenlijk niets tegen qwerty, eerder vind ik azerty iets onnozel, maar anders had ik geen q en dat was toch ook zonde geweest. Enfin, het zorgt wel voor logistieke problemen, natuurlijk.

21/06: Rr

Categorie: General
Door: Maartje
De reader van de Joden was veel te dik, en ook niet nodig om hem te studeren, want ik heb dat niet gedaan en ziedaar. En ik weet nog altijd niet wat RSS-feeds zijn, maar op een dag kom ik er achter! En Polen schampen altijd een beetje als ik zeg dat ik ook Russisch studeer, maar dat hoort eigenlijk bij de volgende post.
Categorie: General
Door: Maartje
Want slavistiek vinden de Polen een beetje een onnozele studierichting. ’s Nachts heb ik niet altijd veel slaap gekregen, waardoor ik er ’s ochtends vaak een beetje slap en slechtgezind bijliep. Maar dat heb ik in België ook dus eigenlijk moet dat hier niet staan.

21/06: Tt

Categorie: General
Door: Maartje
De Tesco is toch een supermarkt om u tegen te zeggen. En gelukkig hebben van termieten noch tbc last gehad. Het zat ons voorwaar mee, eigenlijk.

En ook Trabant begint met een T.

21/06: Uu

Categorie: General
Door: Maartje
De Uniwersytet Jagielloński is de oudste unief van Polen en ik heb daar gestudeerd! En onze leraar Pools sprak ons ondanks het feit dat hij zelf nog maar 26 was aan met U, en ik zei toch altijd hoi of hey ofzo, hetgeen dus eigenlijk niet past.

21/06: Vv

Categorie: General
Door: Maartje
Veel vakantie gehad maar toch ook afgezien met die bachelorpaper, natuurlijk. En vodka schrijven ze soms ook met een v.

21/06: Ww

Categorie: General
Door: Maartje
Wodka is echter een courantere schrijfwijze. Al eens gedronken, en eigenlijk ook leren lusten, dus. Het weer zat soms tegen, maar soms zat het mee. En ik heb veel op het WWW gezeten.

21/06: Xx

Categorie: General
Door: Maartje
Bij Xavier plaats ik geen uitleg, er zijn dingen die zonder woorden ook begrepen worden.

21/06: Yy

Categorie: General
Door: Maartje
Veel yoghurt gegeten dus, maar op een keer heb ik hem niet opgegeten en daar is dit van gekomen, en dat staat nu nog altijd op mijn vensterbank, eikebah!

21/06: Zz

Categorie: General
Door: Maartje
Ik heb een beetje zelfkennis opgedaan (ik zeg wel een beetje), ik heb in de zon gezeten en eigenlijk zijn dat hier zalige maanden geweest.

Zo!
Categorie: General
Door: Maartje
Ik weet niet wat dat is met die klimaatopwarming in Krakau, maar mijn scherm zit vol vliegende mieren en die zaten hier gisteren zeker niet, en de laatste tijd ruikt de hele stad verdacht vaak naar de zee.
Categorie: General
Door: Maartje

Op deze fles staat niegazowana. Da's de vrouwelijke vorm van niegazowany, omdat het bij een vrouwelijk woord staat, woda, betekenende water, maar da's verzwegen, want het water zit in die fles en dus is het nogal duidelijk dat dat adjectief daarbij staat.

Zelfs voor de meest ontalige mensen moet duidelijk zijn dat dat niet-bruisend betekent. Ahja, da's eigenlijk nie-gaz-owana.

-Zit daar gaz in?
-Nieje nieje, daar zit geen gaz in.

Een mens kan dus met een gerust hart die fles kopen, er verdorie meer dan een złoty voor betalen en veronderstellen dat er geen broebels inzitten, quoi.

Maar niet in Polen! Niet in de Jubilat! In het Oostblok is alles anders! Niks dan bruis in die fles, vieze vettige zurige bruis, jakkes. Al maar goed dat er op de Grote Markt een of ander evenement bezig was voor zieke, gehandicapte of arme kindjes, en dat ze daar gratis flessen water uitdeelden. Anders was ik naar de Raad van State gegaan of het Europees Hof voor de Rechten van de Mens of, godbetert, naar Testaankoop.

Ik was verdorie bijna verdorstigd, en als ik ergens niet tegen kan dan is het verdorstigen. Zeker niet als het heet is!

18/06: Øpla

Categorie: General
Door: Maartje

Zo, de cirkel is rond.

Categorie: General
Door: Maartje

Dat Belgisch frietkot is wel een hele rare plaats, ze hebben daar mayonaise van Vandemoortele en het hele gamma bochtvlees der Belgische Frituur! De baas is een Belg, maar hij was er niet.

En kijken naar mij, omdat ik uit België kom! Niet te geloven. Goeie frieten, ongeveer de kwaliteit van een medium Vlaamse Frituur, ofzo. En goedkoop! Moest ik over tien dagen niet terug zijn, ik zou er voorwaar nog eens gaan eten.

En ik had een Duitser mee, een der Fritzen, en die vond de mayonaise te vettig. Heb ik hem maar aan het verstand gebracht dat dat de hele point is van vettonaize, as opposed to lightonaize.

Duitsers ook. Die snappen niks van België.

15/06: Tsjeevjee

Categorie: General
Door: Maartje
Dit bericht is tijdelijk niet te lezen, omdat het dingen zei die niet zo lief zijn over iemand die hier weleens zou kunnen terechtkomen.
Categorie: General
Door: Maartje

Onze buurvrouw is om halftien nog haren afwas aan het doen. Ik zal eens proberen zoveel mogelijk buren te fotograferen zie, voor het nageslacht en ook zomaar, 't is een fascinerend potje nat.

Ik denk dat plaatsvervangende schaamte het ergste gevoel is op de hele wereld, eigenlijk. Maar dat heeft met die buurvrouw niets te maken. Ik weet begot haar deur niet zijn, anders zou ik eens binnenlopen voor een klapke met een potje thee bij en natuurlijk een of ander excessief Pools gebak. Ze ziet er mij wat eenzaam uit. Vandaar. En ook voor het excessief gebak natuurlijk.

Categorie: General
Door: Maartje

Ook nog in het hoofdstuk Łódź en het hoofdstuk perceptie van België in het buitenland: Belgische patée, te koop aangeboden door het merk Drosed, overigens nog nooit van gehoord en er staat ook Product van Polen op de verpakking, dus ik vind het verdacht. Volgens mij een dekmantel voor drugskoerierzaken ofzo.

En dan vinden die Polen het raar dat wij leverpastei eten. Ik herinner mij levendig een zin als, je moet de ingewanden koken, niet bakken. Ze snappen er weinig van, die Polakken, eigenlijk, van eten.

14/06: Fijf

Categorie: General
Door: Maartje

Jopla. 't Is niet dat ik wil stoefen, maar het is sterker dan mijzelf, en als ik eenmaal begonnen ben foto's te bloggen van uitslagen kan ik moeilijk anders dan daar verder mee te gaan.

Consequentie!

Toch intriest dat een mens in Polen 18 uur meer Russische les heeft dan Poolse, eigenlijk.

14/06: Boodskappe

Categorie: General
Door: Maartje

Boodschappen gaan doen en alleen maar gezonde dingen gekocht, behalve de kaas met groene stukjes in en de Cinnamon Squares, maar een mens moet toch ook ontbijten . Ik weet begot niet wat ik er allemaal mee aan ga vangen, eigenlijk.

Alles zichtbaar op de foto voor minder dan vierenvijfitg zlotters, delen door vier voor euro, maal tien voor Belgische Frank.

Vervelend, maal tien is natuurlijk veel gemakkelijker, en gemakkelijker is altijd een voordeel voor het wiskundige genie dat ik ben, en dus zit ik nu terug helemaal in de frank. Maar op zich maakt dat niet uit, want ik ga toch nooit meer boodschappen kunnen doen in België.

Categorie: General
Door: Maartje
Tegen dat ik terug ben ik België moet ik verdorie een andere titel hebben.
Categorie: General
Door: Maartje
Droge frisse kussenslopen om op te slapen en overmorgen mijn laatste examen en ik ga morgen al nieuwe sampoo kopen en ook zonnecrème, vakantie in een fles dus. Wat kunnen mij bovenarmen schelen als ik ze kan insmeren met vloeibare zomer!

Wel muggen in mijn kamer, maar één van de kenmerken van Poolse muggen is dat ze nogal naïef zijn, ik ben er nog nooit niet voor de eerste keer in geslaagd er een te vermorzelen, dan eens tussen muur en boek, anders tussen vingertop en entertoets, en er is er ook een hele gelukkige in mijn decolleté gestorven, de goorlap.

Domme domme beesten, maar misschien hebben die zich gewoon zo ontwikkeld? Waarschijnlijk omdat de mensen in Polen tijdens het communisme weinig boeken mochten lezen, ahja alles was verboden, ook geen computers of typmachines hadden want dat stond allemaal onder controle van de staat, en dan is het ook nog zo'n preuts volk,van god lieve heer en zonder decolleté's enzo. Allez ja, 't is te zeggen, er bestaat daar tegenwoordig wel een zekere inhaalbeweging, decolletéwise. Met enig enthousiasme ook nog.

Die sukkels zijn dat gewoon niet gewend, de gevaren van de Westerse samenleving.
Categorie: General
Door: Maartje
Dit bericht is tijdelijk niet te lezen, omdat het dingen zei die niet zo lief zijn over iemand die hier weleens zou kunnen terechtkomen.

11/06: Huishoudelijk

Categorie: General
Door: Maartje
Daar is de zon. 't Werd tijd. Heb ik speciaal mijn kussenslopen gewassen in de pompbak omdat ik elke morgen wakker word met een vettige kop. En dan moet ik mijn haar wassen. En mijn shampoo is bijna op en ik heb pas woensdag tijd om achter nieuwe te gaan.

Dus ik heb ze gewassen en op het wasrek gehangen en dat rek op het afdak van de mensen onder ons gezet, voor een plein air effect aan mijn wasgoed te krijgen. En doen is het beginnen drashen. En nu zijn die kussenslopen zeker niet droog tegen vanavond wanneer ik ze nodig heb.

Maar nu schijnt de zon. En ik heb ook al en brood gekocht om ons beschimmeld brood te vervangen. En dat draadloos innerwetz is toch veel sneller.

Om optimistisch te blijven: precies de wind van achteren vandaag.

11/06: Innerwetz

Categorie: General
Door: Maartje
Dat internet steekt mij hier serieus tegen. Ik betaal daar gottedomme 50 zlotters in de maand voor en de helft van den tijd werkt het niet. Al maar goed dat er hier ook internet in de lucht hangt. Ik zal de snoodaard in mij eens bovenhalen, dat internet opzeggen, in mijn booste Pools mijn zlotters terugeisen en dan voor de twee weken en een klets die mij nog resten draadloos internet pikken van de buren, mij dunkt!

Voor 50 zlotters heb ik toch al goed gegeten hier in Polen.Met dessert en drank en alles bij en dan nog geld over hebben. In België heb ik daar nauwelijks een spaghetti in de muntstraat voor, dus 't zal zijn van hier opdoen of anders heeft de hele misdaad geen zin.

10/06: Akch

Categorie: General
Door: Maartje
Mijn eerste parlementsverkiezingen en ze vallen al zo direct tegen.

10/06: Jopla

Categorie: General
Door: Maartje
In het kader van Belgische eenheid en verdraagzaamheid jegens iedereen, ben ik zelf bereid blij te zijn dat Justine Henin Roland Garros gewonnen heeft. Kijk eens aan.

Allez JuJu!

10/06: Allezhup

Categorie: General
Door: Maartje
Allez jong, kutvlaamse mentaliteit is alles wat ik kan denken bij het bekijken van de uitslag van pakweg Lichtervelde. Als dat overal zo gaat zijn, blijf ik misschien beter hier, hier ís het tenminste al zo onnozel.

Afwachten wat Leuven geeft.

10/06: 24 grosze

Categorie: General
Door: Maartje
Ik heb morgen en overmorgen examen Pools en ik zou daar beter wat mee bezig zijn, maar iets zegt me dat de leraar het zelf niet zo serieus neemt als hij ons twee dagen voor het examen meeneemt op tweedaagse citytrip. Nu, ik heb al wat woordjes bekeken, maar het gaat er toch vooral over vlot over te komen en dat lukt toch niet met woorden die nog niet volledig in mijn Pools zijn opgenomen. De grammatica is allemaal herhaling van Leuven, met identiek dezelfde oefeningen enzo.

Ik heb dan ook wat tijdvullend gedacht, pistolekes gaan kopen enzo, bijvoorbeeld, en ook ne cola, gezien alsdat mijn maag sinds vrijdag niet meer wakker geworden is en ik daar toch tamelijk moe van word in het geheel.

Maar oh wat een vreselijke ramp aan de kassa! Ik had niet genoeg geld bij! Dan maar zonder de cola, en dus begon de cassière met de hele ingewikkelde annulatieprocedure waar ze zelf niet voor bevoegd is, en de mens achter mij had al in de mot dat dat uren ging duren en heeft het bijgepast! Er is nog hoop voor Polen!

Hopelijk ook een beetje voor België, met die verkiezingen en de hele mikmak aan populaire partijen waar ik eigenlijk niet helemaal tot helemaal niet voor te vinden ben. Ik vind het be-hoor-lijk spannend.

Bwàààààà.
Categorie: General
Door: Maartje
Als iemand in Krakau een vliegtuig neemt naar Zaventem op hetzelfde moment dat iemand anders de trein van Krakau naar Łódź neemt, dan kan de internationale toerist, geen rekening houdend met het vluchtschema, natuurlijk, al terug zijn in Krakau nog voor de binnenlandse reiziger in de buurt van Łódź is geraakt!

Een lange treinrit, die zich vult met lezen in De Avonden, uitleggen in het Pools waar De Avonden over gaat, luisteren naar Duitsers die voorlezen uit De Avonden (en daar serieus goed in waren), en slapen, vooral. Slapen in een trein is zoiets raar. Ik krijg er altijd een stijve nek en vertrokken benen van, en mijn lijf valt in slaap voor mijn hoofd zijneigen uitzet en wordt meestal niet meer echt wakker. Dus heb ik zo'n raar, wee gevoel in mijn maag, omdat ze eigenlijk al de hele dag slaapt.

En onze trein had verdorie zeventig minuten vertraging. Zeventig! Zoveel! Omdat er een camion op de sporen stond. Akch. En dertig graden buiten en dan zo'n onnozele coupétrein, 't is lang niet ideaal.

09/06: Arbeid

Categorie: General
Door: Maartje
Łódź blinkt uit in schoonheid en lelijkheid, en ook in contrast. De gebouwen zijn prachtig, maar vervallen, en de mensen zijn bijzonder, maar eigenlijk al even vervallen als de stad zelf.

Waar ze moeite gedaan hebben om er iets van te maken staat nu een blinkend fonkelnieuw winkelcentrum dat onderdak biedt aan het beste dat de globalisering te bieden heeft, en 't ziet er allemaal heel mooi uit, maar eigenlijk was 't fijner geweest als de fabrieken van weleer fabrieken van weleer gebleven waren. Daems is er trouwens opgenomen, in die fabrieken, toen er nog geen Zara in zat.

Verdere reutemeteut volgt ongetwijfeld, maar eerst een beetje slapen als ik kan.

09/06: Tinky-Winky

Categorie: General
Door: Maartje

Naar aanleiding van de controverse rond de Teletubbies en hun geaardheid, en welke invloed dat kan hebben op de kroost van conservatieve mammies en pappies, ah, het gezin, de hoeksteen van de samenleving, een artikel in Polityka, zowat de Knack van Polen. Ze hebben een mooi argument bedacht:

'Een teletubbie met een handtas staat op geen enkele manier voor een homo, om de eenvoudige reden dat homo's, zoals ook de meerderheid van de hetero's, in het algemeen geen damestasjes dragen.'

Voorwaar, ik was ontroerd.

Categorie: General
Door: Maartje

Gerard van het Reve in De Avonden! Blogtaal avant-la-lettre! Zelfs avant-l'-internettre!

Wat een zielige, misvormde generatie toch. De man draait zich om in zijn graf.

Categorie: General
Door: Maartje
En ik heb verdorie mijn tong zo fel verbrand dat er blazen op staan. Maar wel kippennuggeters gemaakt, met kippenpoten en bloem, kurkuma en pikante kruiden van der Fritz, en kipkruiden van der Colruyt, en broodkruimels en olie in een pan. En het is geen goed idee wat restjes korstjes zo uit de pan met een lepel die natuurlijk ook witheet is op uw tong te leggen.

Ksssssj, deed-het. En onze koudwaterkraan in de keuken werkt niet meer, dus moest ik naar de badkamer en toen was er al een eerste blaas.

Zo'n gevaarlijk huis als wij hier hebben.
Categorie: General
Door: Maartje

Ja, dat wisten wij al lang, en hadden ze mijn blog gelezen, ze hadden het ook al lang geweten. Overigens is er een wedstrijd om flairblog te worden, en ik dacht, waarom niet. Dus ha, misschien hebben ze wel gewoon mijn blog gelezen, de snoodaards!

Nu, als ik bij het lezen van andere blogs zie wie er daar nog allemaal ambitie toe heeft, voor zover bij mij van ambitie gesproken kan worden, dan zijn dat toch vooral glitterroze en paarse blogs over de dingen des vrouws. Also, weinig kans.

En trouwens klopt er iets niet aan dat artikeltje, die zij uit de vraag in welk jaar zij, de Polen dus, leven, slaat volgens mij op een contrast met wij, die hier wonen en niet homofoob zijn, ahnee, want er staat zelfs een artikel over in de Flair van deze week. Om dan maar een leesteken verder te schrijven dat de WHO, toch meer wij dan zij, want eigenlijk iedereen, ook niet zo goed bezig is, zie 1990 en wat ze toen gedaan hebben, en dat er nog werk aan de winkel is.

Toch iets niet helemaal in de haak.

Categorie: General
Door: Maartje


Ik heb mij toch altijd afgevraagd hoe het komt dat de Jubilat nog niet failliet is, allez, ik kan mij niet voorstellen dat mensen groenten enzo zouden kopen uit zo'n sjofel gamma, en het vlees ziet er ook weinig aantrekkelijk uit, er ligt vaak een hele grote hoop niertjes zichzelf vooral niet te verkopen.

Nu, vandaag moesten we er weer zijn, we gaan morgen naar Łódź en da's lang met de trein, dus we blijven tot overmorgen, enfin, en voor zo'n trip heb je toch tripgerief nodig, zoals daar zijn prinskoeken of het Poolse equivalent daarvan. Aan de kassa heb ik dan maar een hoop rekening meegeschaard voor een sociologischmarktonderzoek.

Blijkt dat de mensen toch verscheiden aankopen doen, van bier en chips over Cheerios naar voorwaar een witte kool en een ijsbergsla! En die mens met zijn twee Cheerios koopt gewoon twee verschillende soorten. Decadent! Duidelijk een studentenrekening voor 11 złoty 86: bier, kauwgom, en twee pakken chocolade, witte en bruine.

't Zal dan precies wel nog blijven draaien, die Jubilat.

Categorie: General
Door: Maartje

Ah, als ge van de kat spreekt, kun ze melken achter de stoof! Allez, omdat hij mijn presence in class wel nice vond, en omdat ik altijd very active was.

De man is gefascineerd door België, dus 't zal aan mijn nationaliteit liggen, vermoedelijk. In augustus heeft hij een cursus in Leuven. We should meet for a beer, and frietjes. Ah, goed idee, de man zal wel trakteren, zeker?

En hij dacht ook dat pączki, Berlijnse bollen met rozebottelconfituur in, hetzelfde zijn als smoutebollen en beignets.

Awoert!

Categorie: General
Door: Maartje


Heb ik 9O uren van mijn leven versleten in een oudbakken lokaal in het gezelschap van een vervallen leerkracht met een aftandse leermethode, maar 't is allemaal vergeten en vergeven, want ze heeft mij zowat een maximum gegeven, een piątka, behalve de 5+ dan, en ze heeft gezegd, met een beetje schok in haar stem iets in de aard van U hebt grote aanleg voor talen. Enorme. Goh.

Aha! Ik was ontroerd. Met het voordeel van de achteruitblik blijkt het een toffe madam.

05/06: TesConfituur

Categorie: General
Door: Maartje

Ook met onze dżem is het al beter gegaan. Ik heb er dan maar vensterbankplanten van gemaakt, van de hele zooi.

Toch ne schone witte, dat iets vettigs zo schoon wit kan zijn, daar verbaas ik mij soms over, als ik naar schimmel sta te kijken.

05/06: Innernetz

Categorie: General
Door: Maartje
We hebben een nieuwe internetprovider en in het begin waren we daar blij mee. De vorige internethandyman was lelijk, onvriendelijk, stonk, en heeft volgens mij ook alles te maken met de diefstal van mijn dierbare laptop, en de nieuwe is heel vriendelijk en zowat de knapste Pool die ik al gezien heb. En vriendelijk! Maar zo vriendelijk! En grappig nog ook, het eerste dat hij zei was 'en ik ben helemaal nieuw,' omdat hij ook helemaal nieuw was. Ik denk dat het met een Poolse woordspeling was, want zo in het Nederlands is dat hoegenaamd niet grappig.

Enfin, voor de rest is er niks aan, aan dat nieuwe internet. Het heeft om te beginnen al een dag plat gelegen toen het nog maar pas geïnstalleerd was, en als het weer iets afwijkt van default omstandigheden weigert het ook vaak te werken. Zaterdag een paar bliksems en boem patat, internet plat. En vandaag regen met bakken uit de lucht, onze straat wegens zeer slecht aangelegd onder water en hopla, internet kapot. En als we het melden aan de huisbaas dan is-ie altijd een beetje vervelend, maar ja, 't is dan ook een vervelende vent.

Kch. Ik surf voor het slapengaan en nu geraak ik niet in slaap. Ik heb zelfs al geprobeerd tot honderd te tellen maar toen ik bij vier was ben ik mijn gedachtenstroom nog maar eens achteruit beginnen reconstrueren.

Ha! Ik ben het draadloos netwerk van onze buren aan het pikken! Dat zal ze leren, mijn laptop pikken! (iedereen is verdacht) Zeg nu nog dat ik a) niet probleemoplossend kan denken en b) niet met techneutpreut overweg kan! Ik heb toch maar schoon dat knopke verschoven!

04/06: Spleśń

Categorie: General
Door: Maartje

De gloriedagen van deze yoghurt zijn, ondanks wat zijn vervaldatum laat vermoeden, nog niet voorbij!

Een eigen set op Flickr verdorie!

03/06: Logistiek

Categorie: General
Door: Maartje
Ah, verder heb ik geen idee aan wie ik de stok moet doorgeven, ik ben niet zo op de hoogte van de kwaliteit van mijn public relations, dus leg ik hem hier.

Daar in het midden, een beetje meer naar links. Ja, daar.
Categorie: General
Door: Maartje
Een stok gekregen! Of een stokje, zoals men pleegt te zeggen. Van meneer de Unexpected, waarvoor dank. Over muziek enzo. 't Zal een vrije interpretatie worden, quoi, ik ben niet zo aan muziek, allez, ik kan geen namen onthouden en ook geen nummers en ik kan hier moeilijk van pampampampaddam zitten typen, in het kader van de leesbaarheid enzo.

Nu, mijn eerste muzikale herinnering zal vast wel de Samsonrock zijn, vermits ik een schit-te-rend product ben van de samsongeneratie, met truien en t-shirt en wat je ook maar wil, ik had zelfs een samsonpop met een samsontrui aan, van merchandising gesproken! En dus was er ook de muziek. Overigens is er één liedje van Samson&Gert dat ik tot op heden een fantastisch nummer vind, en wel Er Zit Meer In Een Liedje Dan Je Denkt, als Samson daar zingt dat er ook nog muzikanten achter staan, dan krijg ik altijd tranen in mijn ogen, en meestal hoor ik dat nummer enkel op chirokamp en moet ik dat dus een beetje verdoezelen.

En dan waren er de Spice Girls met posters uit de Joepie en mijn eerste muziekinstallatie als ik in het zesde leerjaar zat, '98, schoon jaar toch. Beide CD's had ik, en het heeft lang geduurd voor ik tot het besef kwam dat die meiden er toch echt niks van bakten. Hoewel ik me nu herinner dat ze uit elkaar zijn gegaan toen ik me er al van gedistantieerd had, en dat dat in het zesde leerjaar was, dus misschien was die installatie toch een jaar vroeger.

Toen lag het stil, eigenlijk. Ik heb ergens nog een Donnamour-CD gekocht en die staat toch elk jaar nog op op kamp, dus 't zal zo geen miskoop geweest zijn zeker? Ik heb een vriendin, en die is daar mee bezig, en die nam mij mee naar een concert van K's Choice, overigens heb ik tegenwoordig een hekel aan Sarah Bettens, en ik ben ook een paar keer naar Werchter te gaan, dus 't is niet dat ik het niet weet te appreciëren.

Hier in Polen heb ik CD's mee van Bart Peeters, die ik als presentator niet voor de volle 100 % kan uitstaan, maar als zanger bijna even aandoenlijk vind als Samson en zijn muzikanten achter hem. En Yevgueni heb ik ook mee, en verder een schitterende compilatie-CD met het beste van de Nederlandstalige muziekscène naast elkaar gebrand. En toen die vriendin hier was, toen heeft ze een hele hoop illegale muziek op mijn pc gegooid, die vervolgens gepikt is, en toen, dankzij een bovenmenselijke inspanning van de post, lag er hier toch een CD in de brievenbus, met al die MP3 erop, dus er is weer muziek in mijn leven.

En vooral associeer ik muziek met de periodes waarin ik ze beluisterd heb. Stef Bos doet me altijd denken aan in het ziekenhuis onder een tafel zitten toen mijn zus zo nodig haar been moest breken. Zo was het vorig jaar een paar dagen te heet tijdens de examens om 's nachts te slapen, en toen zette ik de Beiaard op van Yevgueni, een aantal nachten op rij, en als ik dat nummer nu nog eens hoor, dan verlang ik weer naar de plakkerige nachten vol verwachting van een zomervakantie. En het werkt ook omgekeerd, ik heb ook een CD gekocht een keer, van Preisner, een Poolse componist, in wat laat ons zeggen niet de beste periode was, en als ik die nu opzet, dan krijg ik nog altijd heb koude gevoel van toen. En ik hoef nog maar aan Barcelona te denken, of ik wil al terug op kamp, mijn haar oranje verven en een vikinghelm opzetten.

Zo gaat dat, er zit echt meer in een liedje dan je denkt. Samson had voorwaar alweer gelijk.