Archieven

U bekijkt momenteel de archieven voor April 2007
Categorie: General
Door: Maartje
Uiteraard heb ik in de Dag Allemaal gelezen die hier ligt, en uiteraard heb ik mij gestoord aan de pulproddels die erin staan, en uiteraard heb ik in mijn fascinatie voor het Nederlandse geschreven woord ook het artikel gelezen over het VT4-programma 'Schoondochter Gezocht'. Dat het allemaal bedrog is, zeggen de afgekeurde kandidaat-schoondochters, en dat ze niet hadden meegedaan als ze dat hadden geweten. Nou nou, aan dat laatste durf ik te twijfelen.

'Ik koesterde diepe gevoelens voor Stefan,' zegt Angelique, die vorig jaar net niet geselecteerd voor 'Body&Soulmates'.

'Ik was het echt kotsbeu,' zegt Vanessa, die vorig jaar al eens meedeed aan het VTM-programma 'Hou van Ons', maar uiteindelijk niet werd geselecteerd.

'Een paar dagen na de opname stuurde ik een SMS naar Priscilla om te vragen hoe het met haar ging,' zegt Vicky, die vorig jaar net niet werd geselecteerd voor 'Boer zkt Vrouw'.


Oh! De eentonigheid, eigenlijk staat er drie keer krak hetzelfde:

'Ik ben een hele dikke zaag, maar ik wil graag via de VTM een man vinden,' zegt Trut X, die vorig jaar net niet werd geselecteerd voor een andere pulpshow.


En het taalgebruik! Totaal negeren dat er mooie uitdrukkingen bestaan als ei zo na, en dat er voor het werkwoord zeggen wel een honderdmiljard mooiere en vlottere equivalenten bestaan. Typisch pulpblad.

Ik vraag mij af waarvoor dit een signaal is.

Hoe dan ook, ik kijk uit naar de gevleugelde stijl van HUMO, en naar artikels die over meer gaan dan 'Onze Baby is een wolk van een kind' of 'Het overlijden van Pappie heb ik nooit verwerkt'.
Categorie: General
Door: Maartje
Al die problemen met het medium blog, ik heb er iets op gevonden. Want eigenlijk, eigenlijk, is zo'n blog gewoon een heel persoonlijk stukje internet in een zee van onpersoonlijkheid, en daarenboven ook nog een ode aan het leven.

En daar kan ik me wel mee verzoenen.

Blij dat dat van de baan is!
Categorie: General
Door: Maartje
Die uitwisseling begint hier meer op vakantie te lijken, quoi. Tegen vijftien juni zit alles er hier op. Hetgeen ik ertussen nog moet doen:

-een tekst schrijven voor Russisch over een film die we nog moeten afkijken
-een papertje schrijven over hoeveel er bij vertalingen verloren gaat
-een papertje schrijven over Joods-Poolse emigratie naar de Verenigde Staten en Canada
-een exaampje Pools afleggen
-een beetje praten over een actueel probleem, onder vier ogen met de leerkracht Russisch
-een exaampje Joodse geschiedenis afleggen

Ah, zo onder elkaar lijkt dat vrij veel, shit.

Maar geloof mij, 't lukt wel, en tussendoor niet vergeten te doen alsof ik op vakantie ben. Zoals vandaag met een badhanddoek naar de rivier gaan en met enige flair in de Flair lezen. Met een zonnebril is vakantie nooit ver weg.

Categorie: General
Door: Maartje
Gisteren gaan clubben. Ik haat het werkwoord clubben, omdat het tot Xaviers vaste woordenschat behoord, maar goed. Clubben houdt in: naar clubs gaan.

Aha! Moet toch ook gedaan worden? Mijn geheime onzekerheid dan maar overwonnen en voorwaar zelfs gerock&rolld. Het kon slechter.

Alhoewel, het gros van de muziek behoorde tot het slechtste van onze vaderlandse muziekscène. In Poolse clubs heb je snel een overdosis Belgische muziek.

En dan was het voorwaar nog een gay-friendly club. Ik heb mannen gezien met hele grote griezelige tatouages in diverse pasteltinten en ik heb ook mannen gezien die elkaar gretig aan het kussen waren, maar in deze godsconservatieve stad kan je daar nooit, nòòit, genoeg van hebben.

En daarna ben ik niet alleen over de Planty naar huis gegaan. Zo moet dat!
Categorie: General
Door: Maartje
De Planty zijn toch tamelijk gevaarlijk, wees daar maar altijd voorzichtig. Zelf ben ik als student een keer neergestoken in de Planty, maar alles was in orde, ik was niet gewond.

Stilte in de klas. Meneer? Meneer zegt ja. Hoe kan iemand neergestoken worden zonder gewond te geraken?

Oh, gewoon, het waren kinderen die mijn portefeuille wilden, en ze staken zo maar een beetje in mijn zij. Het was echt niet erg, ik ben niet naar het ziekenhuis gegaan ofzo.


Ah, gewòòn!
Categorie: General
Door: Maartje
Ook nieuw in de les Russisch: cinema!

't Is te zeggen. Een donker lokaal dat toch nog te licht is, stoelen die dateren uit jaren die mijn moeder zich niet meer herinnert, en een dito tv. Een video-opname die steevast het begin mist, nog maar met haken en ogen aan elkaar hangt en nu en dan geluid en beeld verliest, maar nooit tegelijk, dus dat valt mee.

Het contrast: tijdens de internationale lessen wordt al eens een dvd'tje recht op de muur gebeamd, aan een supertendy tafel met zicht op het paleis.

Triestig toch?
Categorie: General
Door: Maartje
Discussie tijdens de les Russisch, elke week. Opdracht van deze week: een artikel zoeken op het internet over een hedendaags probleem van deze samenleving.

Goed zo, een hedendaags probleem. Diefstal bijvoorbeeld? En excuseer mevrouw, ik heb geen artikel meegebracht, want mijn computer is gestolen. Een flauw excuus, maar het werkt wel.

Dat de Polen bevooroordeeld zijn kan je merken aan het feit dat de leerkracht meteen haar excuses aanbood in naam van alle Polen. Ook voor de schielijke dood van Joe van Holsbeeck heeft ze zich al geëxcuseerd. Uitleg daarbij, ja, want een Pool heeft een Belg vermoord!

Ja, ik wil natuurlijk de hele trendy discussie rond zinloos geweld niet teniet doen en ik wil ook niet zeggen dat ik het niet erg vind voor Joe van Holsbeeck dat-ie zomaar vermoord is, integendeel, maar er zal toch ook wel ooit al eens een Belg een Pool vermoord hebben, een Russische verkracht of een Bulgaar een bloedneus geklopt? Moet ik nu op wereldreis om mijn excuses aan te bieden? 't Is me wat.

Nu, die discussies. Er is hier in Polen duidelijk een strijd aan te gang tussen conservatief en progressief, waar het de homo's betreft. Kasia haar artikel ging namelijk over homo's en het probleem van de Poolse homoparade en was niet strikt conservatief.

Ja maar daar wil ik toch nog iets aan toevoegen, zo zei Joana, die volgens mij elk jaar naar België reist om E5-mode leeg te kopen. Als homo's homo willen zijn vind ik dat goed, maar ze mogen wel geen kinderen hebben, want die worden ook homo. Ik citeer letterlijk.

Ho maar wacht even, behalve dat dit een belachelijke veronderstelling is, had ze toch geen probleem met homofilie? Of zie ik dat verkeerd?

Misschien is het zinvol geweld om Joana eens nen toek op haren bak te geven? Ik vind het namelijk een beetje vies dat Joana zo'n hele dwaze dingen denkt. Ik weet ook wel dat er in België ook conservatieve mensen rondlopen, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand in Leuven flyers tegen homo's kan uitdelen zonder in elkaar geslagen te worden. Het blijft geweld, maar ik ben geneigd om te zeggen, en gelukkig maar.

En dan richt de leerkracht zich altijd naar ons Belgen, want België wordt zo stilaan Het Land Waar Wel Alles Schijnt Te Mogen.

-Adoptie door homo's mag, ja, en ze mogen ook trouwen!
-En ze geven daar een kind aan? En waarom willen die mensen trouwen?
-Aha! Om dezelfde reden vermoedelijk als een man en een vrouw? 't Zijn namelijk ook gewoon maar mensen.

22/04: Post

Categorie: General
Door: Maartje
Stel dat er hier iets gebeurt dat niet zo fijn is, en ik zeg tegen Jessie, ja, dat is toch niet om over naar huis te schrijven, dan kan ik daar echt niet over naar huis schrijven.

Reken trouwens maar van yes dat ik dat dan net wel doe. 't Is dus een beetje een onnozel spreekwoord.
Categorie: General
Door: Maartje
Droge handen hier in Krakau! Van het afwassen vermoedelijk, en de gigantische hoeveelheden chloor die ze hier in hun water doen.

Om dat te verhelpen heft Jessie nivea gekocht. Zo'n simpel blauw potteke. Het staat hier al een tijdje , op ons wasmachine (van tijd tot tijd valt het eraf, tijdens het zwieren, dat gaat nogal bonkebonkebonk), maar ik kom er nu pas toe er een aan te ruiken.

En hopla, wat de geur van niveacrème doet met een mens.

Terug naar zomers van vroeger. Zitten in de zetel en in de schuif van de salontafel het potteke niveacrème nemen. Iets in de dikke laag smeer op het deksel schrijven. Geen mens die dat ooit merkt, denk ik. Ik doe het nog steeds. In de badkamer zoveel niveacrème nemen dat je handen erin verzuipen.

De geur doet me ook denken aan zonnecrème en het domein van Kessel-Lo en het koele leer van de zetels op een warme zomerdag, en wachten op thuis en daarna gaan slapen.

En vroeger, toen ik echt nog heel klein was, een dikke kwak opeten met mijn zus. Lekker, die niveacrème.

Zoveel nostalgie, en zeggen dat ik nog 21 moet worden. Al maar goed dat we er niet droevig van worden.

Ik walg van de gedachte aan niveacrème eten.
Categorie: General
Door: Maartje
Ik heb net Het Derde Huwelijk uit. Van Tom Lanoye. Mijn lijstje voor de zomer is dus al een beetje korter. Daarvoor het ik dat boek van Sabine D'Ardenne gelezen, daarvoor twee boeken in het Engels, verplichte literatuur, en daarvoor twee boeken van Henning Mankell.

Binnen dit en een week komt mijn moeder, en zij brengt niet alleen een laptop mee, maar ook De Avonden, van Gerard Reve. Weer een naam van dat lijstje. Bernlef neemt ze hopelijk ook mee, maar die staat er niet eens op.

For the time being zit ik wel zonder boek. Gisteren in mijn bed heb ik dan maar een hoop fragmenten gelezen uit een van de boeken die ik eigenlijk al gelezen heb, Lost in Translation, van Eva Hoffman. Deze fragmenten, aldus de leraar, moet je zeker gelezen hebben, voor degene die het boek nog niet uithebben. Nu, dat boek moest uit zijn tegen midden maart, dus wie er nu nog niet door is, gaat ook die fragmenten niet meer bekijken, me dunkt.

Zo'n mooi stapeltje papier met een paperclip. Een paperclip! Wat een westers product, teken van welzijn en luxe en teveel bocht op je bureau. En je kan er zo fijn mee spelen. Draaien draaien draaien tussen je tanden en je tong bijvoorbeeld.

Even later:

-'essie? 'essie? E' vi' een feefercli' vas' o' 'ij' song! Wil' gij se losma'en, ik ka' e' self nie' aan, en he' doe' 'ijn!*

Met zo'n velleke ertussen geklemd geraakt, geen aangenaam gevoel. Maar wel grappig, want 'essie verstond er natuurlijk geen knijt van. De paperclip na verwijdering buiten mijn bereik gelegd, om verdere ongelukken te voorkomen.

*Er zit een paperclip vast op mijn tong! Wilt gij ze losmaken, ik kan er zef niet aan, en het doen pijn!
Categorie: General
Door: Maartje
Op restaurant. We moeten er toch van profiteren, zo goedkoop als dat hier is. Onderweg naar het restaurant een affiche tegengekomen. Met daarop stop homohaat, en een foto van prikkeldraad en daaronder nooit meer. Uiteraard verwijzend naar de concentratiekampen. Een affiche waar ik me volledig in kan vinden. Mooi gemaakt ook.

Er zijn dus ook nog progressieve Polen, dacht ik even opgelucht, en ik nam me voor erover te bloggen, want ik wil dit land ook niet als overdreven achterlijk afschilderen. Onderweg dus al in mijn hoofd een en ander geschreven: de eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat er in dit land vol katholieken ook een progressieve garde is, ...

Iets verder wordt me een flyer in de handen gestopt. Overdreven achterlijk dekt de lading van die flyer niet meer. Ik vertaal enkele fragmenten:

Genoeg culturele vergissingen
Stop de homo's
Ze willen UW kind adopteren
Zeg nee, protesteer met ons op zaterdag op de Grote Markt


Dit alles uiteraard in mooie schreeuwerige blokletters met een lekker choquerende foto bij. Ik vraag me af of er een boek is waar extreem-rechts aller landen de mosterd kan gaan halen, want de parallel met de andere extreem-rechtsen die ik ken is wel heel eng.

Op de achterkant een bloemlezing van de verwezelijkingen van de homogemeenschap (ze zijn al in het volgende geslaagd...). Wat volgt is te vies om te vertalen. Ik wil niet dat iemand maar een stukje leest en mij woorden in de mond legt die ik niet in mijn mond gehad wil hebben.

Zorg ervoor, dat deze besmetting niet tot in Polen geraakt. Komaan zeg!

18/04: Zuivel

Categorie: General
Door: Maartje
Van een leien dakje. Over boter, zeggen ze hier in Polen.

Ik heb ontdekt dat ik minder blog als er tussen mij en het wereldwijde web een qwerty staat. Omdat ik geen enkel paswoord nog blind kan ingeven. Ook niet als ik toch nog een azerty tegenkom, want dan sta ik blijkbaar toch in qwerty-modus.

Ik heb ook ontdekt dat ik de 15de rond ben hier. Niets meer te doen. Vrij. Dus ofwel naar huis, ofwel een beetje dagtrippen, ofwel bezoek ontvangen.

Sky-Europe zal er wel bij varen.
Categorie: General
Door: Maartje
STOP DE VERSPREIDING VAN HOMOFILIE IN KRAKAU

Ze bedoezelen de koninklijke stad Krakau, laat dat niet gebeuren. En ze komen met hun seksuele wanpraktijken naar de school van uw kind.

Zeg daarom NEE! tegen homofilie!


Op gigantische affiches overal in Krakau.

15/04: Et encore ...

Categorie: General
Door: Maartje
Dat we hebben gebarbequed aan een groot meer niet eens zo ver van de stad. Dat ik nog eens in een bos ben gaan pissen. Dat ik heb kunnen wapperen om het vuur aan te krijgen. Dat we een kampvuur hebben gemaakt en voorwaar zelfs een Vlaams lied voor Duits publiek gezongen hebben.

't Zal gaan gedaan zijn met die aanstellerij. Ik geraak wel thuis.
Categorie: General
Door: Maartje
Zonderling:

de zon schijnt, het is aangenaam warm, en we gaan straks met een hele hoop mensen barbequen.

En ik wil alleen maar naar huis. De Poolse lente en erasmusactiviteiten kunnen me op dit moment gestolen worden. 't Zal er wel mee maken hebben dat mijn connectie met België nogal bruusk verdwenen is en dat het toch nog even duurt voor ik een nieuwe heb.

En dus wil ik naar huis.

Zonderling. Kinderachtig. Rotverwend. Dwaas.

Maar 't is zo.
Categorie: General
Door: Maartje
Nog nooit heb ik zo intensief de humo gelezen als de laatste paar dagen. Nu lees ik heel graag de humo dus vind ik het niet eens erg. Het zijn humo's, er liggen er hier vier, die allemaal wel iets literair te bieden hebben. Vandaar deze memo aan mezelf: in de zomer moet ik dringend eens wat klassiekers van ons eigen taalgebied beginnen te lezen, in plaats van altijd die Slaven. Volgende namen:

Campert
Reve
Lanoye
Verhulst
Brouwers
Komrij
Boon
Hermans
Grunberg

zullen mijn zomer vullen en zo mijn reverse culture shock verzachten. En al de rest die ik nu even over het hoofd zie, natuurlijk.
Categorie: General
Door: Maartje
Dit bericht is tijdelijk niet te lezen, omdat het dingen zei die niet zo lief zijn over iemand die hier weleens zou kunnen terechtkomen.
Categorie: General
Door: Maartje
Maar kijkt naar dat weer, dames en heren, dat weer! Wat een vooruitzichten! Een mens zou bijna blij zijn dat zijn laptop gepikt is door schorriemorries. Technisch werkloos en bijna 20 graden!

Kan ik in ieder geval niet van zwartgalligheid beschuldigd worden.
Categorie: General
Door: Maartje
Heb ik, na op zulke grove wijze van heel mijn kapitaal beroofd te zijn geweest, zomaar even weerstaan aan de neiging om roze koekjes te gaan kopen, bij wijze van comfortfood, en ben ik een pappel aan het eten!

In het kader van een hernieuwd en gezond leven, of wat te veel flairs lezen met een mens kan doen.

10/04: In een wip

Categorie: General
Door: Maartje
Een tijdje geleden blogde ik een stukje over bloggen, en dat ik het soms moeilijk heb met dat medium. Nu heb ik het soms ook gewoon moeilijk met het feit dat de samenleving een grote computer lijkt te worden. Ik ben er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat ik niet een van de mensen was die afhankelijk zijn van hun pc. Vandaag ben ik echter op grove manier met het tegendeel geconfronteerd.

Komen we thuis van het boodschappen doen. De deur gaat dicht, maar niet op slot. Dom dom dom, natuurlijk, maar we waren binnen in de keuken en liepen af en toe over en weer naar de living en terug. Nu goed, de boodschappen zijn uitgepakt, en ik wil wat gaan internetten.

Weg computer, voordeur open, de puzzel is snel gemaakt. Een drama zo blijkt, tranen blijven niet uit, ik heb die pc nodig voor mijn studies en bovendien van mijn zuurverdiende spaarcenten zelf gekocht. Ik heb me zelfs betrapt op een neeeeeee!, blijkbaar heb ik tijdens een crisisituatie ook nog enig gevoel voor drama.

Nu goed, de huisbaas vindt het denk ik onze eigen schuld, ik heb zo vaak gezegd de deur altijd meteen op slot te doen, en de politie gaat natuurlijk niet actief op zoek naar een gestolen laptop. Nu ja, wel aangifte gedaan, natuurlijk, en krijg dat maar uitgelegd in het Pools.

Kom ik zo-even op mijn kamer, de crime-scene, merk ik dat ook mijn camera het slachtoffer is geworden van de diefstal. Zucht. Het verlies is minimaal, natuurlijk, papers heb ik op USB en geld is maar geld. Een aantal foto's had ik nog niet geladen of geflickerd. Die worden op dit moment bekeken door een of andere Poolse schorriemorrie.

't Is dus een luxeprobleem, met andere woorden, maar een luxeprobleem blijft natuurlijk een probleem.

09/04: 'naavend!

Categorie: General
Door: Maartje
Wat eet een mens als er in de pot niet veel te schaffen valt? Restjes ja, en wie daar creativief mee omspringt, krijgt een lekkere maaltijd.

Zaten nog in onze frigaux:

-Restje wortelpuree
-Een Poolse worst
-Snippertje geraspte kaas
-Beteke hesp

De wortelpuree opwarmen tot heet, de worst bakken tot helemaal kapotgebakken (zo gaat dat met Poolse worst), en in stukken snijden. De overschotel nemen die ik nog moet terugbrengen, en daar de puree in uitsmeren. De stukken worst ertussen duwen. Het geheel bedekken met een beteke hesp, en waar geen hesp ligt de kaas strooien. In de oven en wachten tot de fysica zijn werk heeft gedaan.

Smakelijk!

Dessert: een verdwaalde appesim.
Categorie: General
Door: Maartje

We zullen first thing tomorrow eens maatregelen treffen zie!

Categorie: General
Door: Maartje
Die Poolse buren. 't Zijn er twee, oude meneren die beleefd dag zeggen als ik hen in de hal tegenkom en soms eens iets vragen, ze weten dat ik Pools kan. Of ik naar huis ga met Pasen, bijvoorbeeld, hoe het gaat, wat ik van het weer vind. Burenpraatjes, dus. Beide mannen hebben nu een beeld van België als het land waarin flamboyante jonge dames wonen die kurkentrekkers lenen en blikopeneners en ook overschalen. Het land waarin Pasen niks betekent. Waarin de lente warmer is. En dat er geen trams rijden in Leuven. Maar dat ze wel blikopeners hebben, want, meneer, ik heb van thuis zelf een gekregen, maar toch heel hard bedankt. En dan die meisjes bezoek ontvangen, ook meisjes, die giechelen, zoals het goede meisjes betaamt, en geen Pools spreken, misschien ook wel zoals het meisjes betaamt.

Want, we gingen een overschotel maken, wij meiden, maar behalve groenten en vlees en echte Poolse patatten heb je daar ook, juist, een overschotel voor nodig. En laat dat nu net een wezenlijk element zijn dat ontbreekt in onze keuken. Ik dus naar de buren. Voor de zekerheid overschotel opgezocht. Dat woord behoort tot een categorie woorden die ik heb ooit overgetypt vanop onduidelijke notitie's in een word-document met twee kolommen, met een tab tussen. Die woorden ben ik doorgaans al vergeten en rakel ik nu weer op, waspoeder, badschuim, blikopener. Ze komen vanzelf weer terug, eigenlijk, maar ik wou niet afgaan bij de Poolse buren, en dus het woordenboek erbij gehaald. Ik had het juist onthouden. Miska. Ik vind het een mooi woord.

Hij had er geen, zei de man, en ik dus naar de Duitse buren. Daar had ik de dag tevoren al boter geleend dus die dacht ik even te ontzien. De Duitsers hadden ook geen schotel, maar toen ik terug was, was de Poolse buurman al een schotel komen brengen. Wat-ie gezegd heeft tegen de dames zullen we nooit weten.
Categorie: General
Door: Maartje
Pasen vandaag, en al het bezoek is naar huis. En alle winkels toe, en morgen ook, en de frigo zo leeg als maar kan zijn. Benieuwd wat we vanavond nog gaan eten, want de vriezer, die is ook leeg. Dinsdag maar naar Tesco zeker.

Polen lijkt wel leeg te lopen met Pasen. Gisteren naar de zoo gegaan, vrijdag gaan zwemmen, en zowel de zoo als het zwembad waren even leeg als onze frigo, al was die toen nog niet leeg, natuurlijk. In de zoo was wel een olifant en een zebra uit België en een geitje dat nog maar een uur geboren was. De moeder was eenvoudig te herkennen aan de blaas met bloed die nog uit haar gat hing.

Maar 't was fijn, en dan gaan we nu weer een beetje studeren.

07/04: Taalbad

Categorie: General
Door: Maartje
Op de bus, onderweg naar weer meer spetterplezier, wat Nederlands aan het tetteren. Een Pool spreekt me aan met de veel gebruikte openingszin Woherr kommst du. Het zit zo dat veel Polen bij het horen van Nederlands aan een of ander Duits dialect denken en dan de neiging voelen hun schoolduits te etaleren. Het gesprek dat daarop volgt, gaat meestal verder in het Pools, gelukkig maar, want op mijn Duits staan zoveel haren dat het intussen onherkenbaar is geworden.

Maar goed, ik repliceerde dus beleefd:

-Nein, dass ist kein Deutsch, dass ist Niederländisch, veruit de meest gebruikte Duitse zin hier in Krakau.

Bleek die man, een Poolse jongeling met traditioneel Poolse dranklucht, de taal Nederlands niet te kennen, en ook België was hem vreemd. Hij probeerde op allerlei manieren te ontdekken waar dat België van ons dan wel lag.

-Dan kennen jullie Lars von Trier heel goed, zeker?
-Neenee, Lars van Trier is een Deen, wij zijn Belgen.
-Ahja, excuseer.

En even later:

-Vind je Krakau fijn?
-Ja, heel mooi, lijkt een beetje op de stad waar ik vandaag kom.
-Ah, welke is dat dan, Wroclaw?
-Nee, Leuven, wij zijn Belgen, geen Polen.
-Ahja, excuseer, ik dacht dat je Pools was.

Nog een beetje later

-Jullie kunnen wel goed Iers he?
-Neenee, wij zijn Belgen.
-Ja, maar jullie spreken toch Iers?
-Nee, Nederlands.
-Ahja, excuseer.

Nog even later
-Dat Duits van jullie is toch een moeilijke taal.
-Ja, maar alleen, wij spreken Nederlands, geen Duits.
-Ahja, juist.

En daarna heeft-ie het opgegeven en stelde hij zeerrrrr rare vragen in de trant van hou je van dieren en eet je vlees? Een zonderling figuur, maar 't zal ook wel aan de dranklucht gelegen hebben denk ik.
Categorie: General
Door: Maartje
Jammer genoeg hebben we morgenavond nog les, aldus Pan Dudek, de leraar Pools, en ook, ik vind het echt jammer, maar de les moet doorgaan. De paasvakantie, of wat daarvoor moet doorgaan, begint pas morgen, een logisch statement dus.

Vandaag hing een bordje aan de deur van het lokaal, dat Pan Dudek ziek is en helaas verlet moet geven voor de les van 4 april.

Jawadde, ermee rammelen kunnen ze wel, negen kansen op tien is Pan Dudek op dit moment gewoon paaseieren aan het schilderen in familieverband, ergens diep in de Poolse provincie.

Nu goed, het is de man gegund, heb ik meer tijd voor mijn bezoek, en meer, zo denk ik dan, is altijd beter.

Maar had-ie toch gisteren niet even kunnen zeggen, psst, maar morgen ben ik ziek hoor. Het had me de verplaatsing bespaard.

04/04: Bitter zout

Categorie: General
Door: Maartje
Over die paus, daar valt een bibliotheek over te schrijven, eigenlijk, en geloof me maar als ik zeg dat ze daar allemaal heel hard hun best voor aan het doen zijn. Nu, de man is en blijft dood en dus zou het misschien interessanter zijn een boek te schrijven over de manier waarop er met zijn dood wordt omgegeaan. Dood is dood, denk ik soms, als ik een veld vol brandende kaarsen passeer. Maar ja, als elke kaars op zo'n brandend veld komt van een persoon die nu nog een beetje triestig is en die nieuwe Duitse paus maar een weirdo vindt, dan zijn er in Krakau heel veel mensen die nu nog een beetje droevig zijn. Want ze hebben niet allemaal geld voor een noveenkaars, natuurlijk, de droevige mensen. Ze moeten ook nog zakdoeken kopen tenslotte en zo nu en dan een bagel.

't Moet nogal iets geweest zijn toen de man vers gestorven was. Ik denk echt -echt- dat er toen mensen op straat lagen te huilen en dat daar dan zelfs de trams voor stoppen. Kan je nagaan, als zelfs de trams stoppen. En dat de Vistula zout proefde door het zout van al die tranen. Hoe zijn ze het toch ooit te boven gekomen.

En verder zijn ze allemaal zo trots op hun vijf dagen paasvakantie. Ga je naar huis voor het paasfeest? We hebben toch vijf dagen vakantie! Leg dan maar eens uit dat Pasen in België om chocolade en enkel chocolade draait, en dat we daar twee weken vakantie voor krijgen.

04/04: Correctie

Categorie: General
Door: Maartje
Moet ik mezelf nu toch even corrigeren. Niet na de Wereldoorlog werden de Joden van Jedwabne vermoord, maar in 1941, in volle oorlog dus eigenlijk. Het waren wel de Poolse buren die de Joden in een schuur hebben opgesloten en dan die schuur in brand hebben gestoken.

Na de oorlog werden nog twee niet-Joodse volkeren volledig uitgemoord door de Polen. En ook nog een paar Oekraïners. Maar die waren toen toch ook Polen aan het vermoorden.

Vrede voor alle mensen, zou de paus gezegd hebben.
Categorie: General
Door: Maartje
Dorota, vertel eens om hoe laat de paus is gestorven, zo vroeg de leerkracht Russisch. Dorota, nochtans een jonge, zij het Poolse deerne, wist tot op de seconde (de seconde!) te vertellen om hoe laat gisteren twee jaar geleden de paus de geest gegeven heeft.

En een concert op de grote markt en alles voor die man, niet te geloven, en een portret aan de basiliek. Waar die blinde adoratie vandaan komt snap ik toch niet helemaal. Historische betekenis allemaal goed en wel, voor mij blijft het een katholieke lapzwans.

Ik zal er niet van wakker liggen, in ieder geval, er is bezoek en die hebben Kriek mee en paaseieren en kinder-surprise. Ik leef in een kleine Belgische cocon en dan laten Paus en Pasen mij koud.

Behalve waar het de paaseieren betreft natuurlijk.
Categorie: General
Door: Maartje

Pasen in Polen, en dat ze het allemaal geweten zullen hebben. Voor meer foto's zie links.