Archieven

U bekijkt momenteel de archieven voor February 2007
Categorie: Polen
Door: Maartje
De appel- en citroenvariant van dat bier vallen goed mee, maar de Trabant blijft onvindbaar. Hopelijk is hij niet verkocht of verhuisd. En ook naar een internationale avond geweest. Er waren Belgen maar da's niet wat we zoeken. Belgen genoeg daar (ja, gelle!).

Enfin, er was ook een Poolse, Marta (!), en die wil graag Nederlands leren, want ze kan het al een beetje.

Excellent!

27/02: Trabantalarm

Categorie: Jochei!
Door: Maartje
De trabant is weg! Dat wil zeggen dat ie nog rijdt!

26/02: Mist

Categorie: Ik ben student
Door: Maartje
Vandaag onze eerste les Russich gehad. De leerkracht was niet bepaald antipathiek, maar ze sprak toch vooral tegen de Polen in de klas. Dat wordt even wennen, de outsider zijn. Ook heeft ze een bezwaarlijke didactische methode, namelijk het dicteren van grammaticale regels in Russisch met een Pools accent, waardoor l-en wel eens w's durven worden. De goede verstaander begrijpt wat ik bedoel.

Enfin, we zullen wel bijleren daar in die les want het niveau, daar is niks mis mee.

En dan gingen we vanavond nog maar wat boodschappen doen. De bus dacht daar echter anders over, reed ineens helemaal anders dan de vorige keer, en toen kwam er nog een dikke mist opzetten. Daar stonden we dan enigzins verbouwereerd in het midden van niks.

Uit dat niks geraakt door een bus terug, en dan maar huiswaarts gekeerd zonder boodschappen. Morgen een nieuwe poging, een dosis kapitalisme zal mij alleszins deugd doen. Om over de leegheid van de frigo nog maar te zwijgen.

25/02: Xavier

Categorie: Menselijk
Door: Maartje
Dit bericht is tijdelijk niet te lezen, omdat het dingen zei die niet zo lief zijn over iemand die hier weleens zou kunnen terechtkomen.
Categorie: Polen
Door: Maartje
De eerste hertog van Polen of wat daar toen voor moest doorgaan, was Mieszko I, en die werd in 966 gedoopt. Sindsdien zijn de Polen ondanks Russische invasies, toestromende prothestanten en Joden, crisissen binnen de katholieke kerk, honderdvijftig jaar niet bestaan hebben en daarna heel veel communisme toch altijd heel katholiek gebleven, en reken maar dat ze daar trots op zijn. Het ultieme hoogtepunt: hun eigen paus, onze paus, zoals ze hier nog altijd zeggen. Zijn dood is nog altijd niet verwerkt, boekenwinkels staan vol met biografiën en ik heb ergens zelfs een zevenentwintigologie gezien met een dik boek over elk jaar dat ie paus geweest is.

Enfin, het resultaat: op elke straathoek een kerk, en er zit altijd wel wat volk te bidden.

25/02: Buren

Categorie: Menselijk
Door: Maartje
Vandaag op mijn sloffen een blikopener gaan lenen bij de buren. Moeten we toch nog maar eens gaan kopen, want die van de buren is volgens zijn woorden een Russiche...

24/02: Trabant

Categorie: Jochei!
Door: Maartje

De Trabant staat hier nu al al die tijd onbewogen. Er lag heel veel sneeuw op maar die is intussen al gesmolten. Enfin, weggeregend, want het is gewoon blijven vriezen.

De kou werkt verlammend, het is niet uitnodigend bij -6 buiten te gaan, en binnen blijven zitten is soms ook zo saai, we wachten dus vol ongeduld op de lente, en meer binnenkort op het begin van de lessen, als we buiten moeten komen. Gelukkig zijn er nu humo's en een flair, dan heb ik nog wat te lezen behalve reisbrochures van Krakau.

Enfin, we hebben ook wel een hele lange wandeling gemaakt, langs de Vistula naar de Joodse wijk, en daar wat kerken, want die staan overal, en synagogen bekeken.

Er zijn hier trouwens ook klerenwinkels waar je kleren voor 8 zl. per kilo kan kopen!

23/02: Muzeum

Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Vandaag wat cultuur gesnoven. Het museum dat we bezocht hebben, voor twintigste-eeuwse Poolse kunst, was heel interessant. En verscheiden, van impressionisme naar videokunst en alle schakeringen tussenin.

De moeite waard.

22/02: Tramwaj

Categorie: Polen
Door: Maartje
In Krakau rijden blauwe met witte trams. Op een avond als deze, die twijfelt tussen regen en sneeuw, zijn de vensters van de tram aangedampt en kijken de mensen haveloos naar buiten door een zelfgemaakte veeg. Ze zien er vaak uit alsof ze tegen hun zin naar het einde van de wereld gebracht worden, die trammensen.

En als hij dan nog begint te bellen, de tram, wordt het helemaal melancholisch.

22/02: Sneeuw !

Categorie: De pot nat
Door: Maartje

Het sneeuwt in Polen, en niet van die snertsneeuw zoals in België maar sneeuwsneeuw in dikke vlokken die blijven liggen op de grond!

Enfin, 't is ondertussen al minder aan het sneeuwen, maar toch, het is hier dus nog duidelijk winter.

21/02: Pools bier

Categorie: Polen
Door: Maartje

We hebben ons vanavond aan Pools bier gewaagd. Toch niet je dat. We hadden geen zin om op café te gaan (wegens duur, en de keuze aan bier in het café op de hoek is nogal beperkt) dus zijn we maar naar de Jubilat gegaan, met dank aan de onmenselijke openingsuren (voorwaar vandaag een vriedelijke cassière gezien). En daar REDD'S gekocht, bier met frambozensmaak, ik dacht, zoiets als framboise waarschijnlijk, en goedkoop, dus echt gescheten zijn was niet mogelijk.

Enfin, ik kan goed geloven dat al die Polen zich gewoon zat drinken. Eerst komt er een vleugje frambozensmaak, en dan een nasmaak waar Duvel en Jupiler samen niets tegen zijn. Vies! Blijven drinken is dus de boodschap, maar na een tijdje was de lekkere smaak in het begin ook weg.

Toch niet voor herhaling vatbaar dus. En vieze boeren! Bah!

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Een smurf in het Pools is een smerf. Zie ook hiernaast voor een snelcursus Pools.
Zo'n dingen kom je te weten als je een voorkeur hebt voor blauw ijs. Smerf-ijs dus. Wel lekker, een beetje blue-curaçoa en een beetje zoals die vitaminensiroop met gekleurde bollen op de fles. Hoe heette die ook weer?

De andere smaak was jogurt mandarynkowy.

20/02: Knajpa

Categorie: Jochei!
Door: Maartje
Vanavond via Leuvense medestudent een aantal nieuwe mensen leren kennen, Polen, ideaal dus voor filologische verbetering en dergelijke meer. Enfin, hij had gevraagd om iets mee te gaan drinken en we hebben dan maar toegehapt, zij het met erg matig enthousiasme, wegens moe van het vele sukkelen aan de bachelorpaper en het zich nog niet helemaal thuisvoelen hier in deze stad.

Maar ja, opgesloten blijven en naar Het Eiland kijken is ook geen langetermijnoplossing.

't Was dan nog een speciale avond, morgen beginnen de vasten en dan wordt er niet uitgegaan, of zoiets toch, enfin, de café's enzo zijn wel open, maar zonder muziek. Dus feesten als de beesten vanavond, die Polakken. Op de dansvloer hebben we ons niet gewaagd, nogal overcrowded en vol wannebee-prostitutka's. Eikes. Een beetje gepraat met Ania en Michal (spreek uit: Michau). Het ging aardig vlot, maar een echt gesprek komt er toch nog niet uit, toch niet in het begin, maar toen bleek dat ze zich samen hadden opgegeven om een jaar in Leuven te studeren hadden we wel gesprekstof zat. Voorwaar zelfs een pleidooi opgestoken voor Stella.

Het eindigt hier allemaal wel veel vroeger, daarnet waren de meeste zatten al naar huis aan het strompelen, de wannabee-prostitutka's daarentegen laten zich duidelijk niet kennen, die speelden nog steeds hun spelletje van om ter minste kleding en om ter vettigst dansen, maar ho maar, tijdens de vasten niet hoor, want we zijn katholiek, en een beetje katholiek houdt zich koest, tenminste tijdens de vasten. En dan vonden we de uitgang niet, want 't was in een keldergewelf met wat bijverdiepingen, dus eerst een stuk of zevenentachtig trappen geprobeerd eer we de juiste gevonden hadden.

Maar nu kennen we toch al Polen, en voor hen heet ik Marta. In de vocatief wordt dat Marto.
Categorie: Polen
Door: Maartje

En nog eens 'tzelfde met Balzac: van 4 tot 5 mei 1850. Het doet wel iets om op zo'n historische plaats te zijn (hu?).

Categorie: Polen
Door: Maartje

De Polen zijn nogal trots op hun eigen geschiedenis en ook op de raakpunten met andere landen, enfin, logisch misschien.

Enfin, op dit plakaatje, dat ergens op de grote markt hangt, staat: hier woonde Goethe, en dan, heel straf, van 5 tot 7 september 1790 (!). Er staat niet eens overnachtte, logeerde of verbleef, maar echt: woonde.

Categorie: Polen
Door: Maartje

Vlakbij! Helaas geen sneeuw, maar dus wel bitter koud.

Categorie: Menselijk
Door: Maartje
Vandaag een moeilijk begin van de nieuwe week. Nu ja, alle begin is moeilijk en op maandag aan een week beginnen in een land dat ik nog moet beginnen verkennen terwijl de lessen nog niet begonnen zijn waardoor het dus moeilijk wordt iets aan te vangen, een mens zou het voor minder wat moeilijk krijgen.

Enfin, eerst wat practica geregeld voor de unief en dan naar de bakker gegaan. Een brood gekocht, wit gesneden, en gegeten en dan: gaan zwemmen.

Best wel een duur zwembad, 21 zl, en ver van hier, 13 bushaltes met bus 169, want die stopt vlakbij. Het is zijn geld natuurlijk wel waard, vier glijbanen waarvan een met een klank-en lichtshow, nog een absurd snelle glijbaan buiten het glijbanencomplex (!) en verder klimuren en voetbalgoaltjes in het water, en een koord om op te wandelen en van die paddestoelen zoals vroeger in het provinciaal domein, alleen bewegen die van hier, zodat je de hele tijd in het water valt. Denk ik, ik heb mij er niet aan gewaagd, want het zwemmen was zo'n impulsieve beslissing dat ik mijn benen niet had geschoren.

We moesten dan nog goed letten op de tijd want als je te lang binnen bent moet je bijbetalen, best wel absurd (dat woekerkapitalisme ook hier). Naast het zwembad is zo'n mega-super-hyper-markt, de Géant, en we dachten, daar hebben ze zeker kaarten (want in de Tesco hebben we er nog niet naar gekeken). Meteen ook de afdeling vlees bekeken. Die zag er beter uit maar duur en om nu 13 bushaltes te doostaan om kippenvleugels te kopen, er zijn natuurlijk ook grenzen. En nog steeds veel brokken vlees in gelatine en lappen koeienvel, opgeplooid en in zo'n isomobakske gestoken, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, koeienvel eten. Misschien voor loempia's ofzo. Verder nieren, varkenspoten en ik denk zelfs een varkenshart gezien, maar geen tongen.

We houden het maar op kalkoen en gemengd gehakt.

Enfin, een kaartspel hebben we niet gevonden, er is iets raars aan de hand met de kaarten hier. Er waren er wel maar die verkochten ze in een pakje van 24 (?). De bovenste kaart was alleszins een aas. Ik vraag mij toch af wat er dan ontbreekt in zo'n spel. En we moeten die kaarten van de buren toch ooit gaan teruggeven.

De bus terug was dan nog een heel avontuur, de 169 reed niet meer en dan maar de 152 gepakt, want die stopt aan de unief. Toch maar even gevraagd of dat dan wel in de buurt van ons appartement was. Een oude Poolse vrouw was dan wel heel behulpzaam, maar de rest van de rit (13 haltes!) heeft ze gezaagd over wat er buiten was: er hier is ..., en dat is ..., enzovoort. Maar we zaten goed en we moesten mee eruit en ze zei ook nog dat ik heel goed Pools sprak, en dat ik slim ben.

Toch nog iets meegemaakt, vandaag.

18/02: Fruit

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Ze zeggen dat de Poolse appels en aardbeien de beste van de wereld zijn. Ik ben er nu ene aan het eten en 't is toch maar ne melige. Volgens de winkel zou het nochtans nen harde moeten zijn. We hebben ook Poolse pruimen gekocht en bananen, maar die zijn waarschijnlijk niet Pools.

De bananen zijn trouwens toch maar voor in de soep te doen. Nu ik toch een staafmixer heb.

17/02: Poolse winter

Categorie: Polen
Door: Maartje
Dat landsklimaat laat zich wel voelen, ijskoud vandaag, en dus een warme choco gedronken. Bleken er tegenover ons twee Vlamingen te zitten maar ze hadden niet door dat wij ook Nederlands spraken, dus hebben we het zo maar gelaten. We zijn hier niet om Belgen te leren kennen.
Enfin, de gevoelstemperatuur, zie ik nu, was -12, bijtende kou dus.

En daar in België is het bijna lente, hoor ik. Eens het hier warmer wordt gaan we er veel meer van genieten!

Ook nog op zoek gegaan naar een kaartspel maar enkel hele dure gevonden. Tijdens zoektocht naar een speelgoedwinkel wel in een decadente galerij verzeild geraakt, ongeloofelijk groot met zelfs een hele galerij aan restaurantjes alleen al.

17/02: Kapitalisme

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Gisteren heb ik soep gemaakt. Speciaal voor naar de Jubilat gegaan om laurier en thijm (tymaniec, of zoiets) te kopen, en een prei. De selder zag er niet uit dus die heb ik maar gelaten voor wat hij was.
Kapitalisme tiert welig in de Jubilat, veel Coca-Cola en 24/7 open, om de concurrentie van de goedkopere Tesco aan te kunnen vermoed ik.
Die arme kassamadammen toch. Ze worden er helemaal onvriendelijk van.

De soep is goed gelukt, met dank aan de staafmixer van Tesco.

Voor de bezoekers:
prei: por
selder: seler
soep: zupa
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Vandaag naar de cinema geweest. Er was maar een film die niet gedubd was die we dan maar hebben genomen. Das Leben der Anderen, eigenlijk al gezien, maar met Poolse ondertitels is toch iets heel anders.
We zaten in de Mala Sala, de kleine zaal dus, en dat is heel letterlijk, zes rijtjes van vier stoelen, en er zaten dan nog maar tien mensen in.
www.kijow.pl

Al veel Poolse kuisvrouwen en bouwvakkers gezien. We zitten dan ook bij de bron.